miercuri, 30 martie 2011

Binecuvantati Apa

Catre toti oamenii din lume: Sa trimitem rugaciuni si cuvinte de iubire si recunostinta, catre apa din reactoarele nucleare de la Fukushima. 
La 16 zile de la cumplitul cutremur din Japonia, peste 10.000 de oameni sunt dati disparuti. Dar un lucru si mai rau este acela ca apa din reactoarele de la Fukushima a inceput sa se scurga si sa contamineze oceanul, apa si aerul din zonele invecinate. Singurul lucru care se face este sa se toarne apa pe reactoare. Oare sa nu mai fie altceva de facut? Eu cred ca este. In timpul celor peste 20 de ani de cercetari, am vazut ca apa devine pozitiva, atunci cand primeste vibratia pura a rugaciunii umane, indiferent cat de departe sunt oamenii care se roaga. Formula lui Einstein E=MC2 inseamna, de fapt, ca Energia = numarul de oameni si patratul constiintei acestora. Acum a venit momentul sa-i intelegem adevaratul sens. Sa ne unim in ceremonia rugaciunii, ca cetateni ai planetei Pamant. Vreau sa-i chem pe toti oamenii din toata lumea sa se uneasca, pentru a gasi un mod de rezolvare a crizei planetei.

Iata care este procedura pentru rugaciune:
DATA SI ORA: 31 martie (joi) la ora 12.00 PM din fiecare tara.

Va rog sa spuneti urmatoarea fraza:
APA DIN REACTOARELE NUCLEARE DE LA FUKUSHIMA, 
NE PARE RAU CA TE FACEM SA SUFERI.
TE ROG SA NE IERTI.
ITI MULTUMIM SI TE IUBIM!
Va rugam sa rostiti aceste cuvinte cu voce tare sau in gand.
Repetati-le de trei ori, tinand mainile in pozitie de rugaciune. Faceti-o cu sinceritate.

Va multumesc din inima.
Cu iubire si recunostinta.

Masaru Emoto,
Mesager al apei.

Despre Masaro Emoto :

luni, 28 martie 2011

Darul Luminii

In momentul nasterii pe Pamant, nu suntem conectati doar cu mama noastra din planul fizic, prin cordonul ombilical, ci si cu Dumnezeu, Sursa, Tao, Universul. Aceasta a doua conexiune se realizeaza prin crestetul capului, in zona chakrei coroana.  Este modalitatea prin care Lumina divina (sau prana, Duhul Sfant, chi-ul, energia cosmica) patrunde in corpul nostru eteric, animand si energizand apoi corpul fizic. Este un dar pe care il primim in fiecare zi si pe care nu il constientizam. In mod natural, aceasta 'alimentare' se mentine pe tot parcursul vietii, daca nu facem greseala sa o intrerupem din proprie alegere. Am intalnit persoane care si-au taiat conexiunea cu Divinitatea. Aceasta alegere -constienta sau subconstienta, poate surveni in urma unei dezamagiri, unei pierderi, sau suferinte. Este sinonima cu pierderea credintei. Metaforic este ca si cum am inchide fereastra si am trage draperiile, pentru a ne feri de lumina soarelui. Vine odata cu inchiderea inimii, si are ca urmare probleme atat de ordin psihic, (depresii, boli psihice, dorinta de sinucidere), cat si fizic (dureri de cap, afectiuni la nivelul creierului, slabirea sistemului imunitar, etc). Insa toate acestea nu se intampla ca forma de pedeapsa, ci ca o consecinta. Am inchis fereastra, suntem in intuneric. Lumina nu se ascunde din proprie initiativa. Noi suntem cei care o oprim sa se manifeste in viata noastra.
Nu va asteptati ca Dumnezeu sa intervina in viata voastra 'automat'. Aveti capacitatea extraordinara de a-I inchide calea catre voi. La fel si cu ajutorul pe care Fiintele de Lumina ni-l pot acorda. Nici o entitate nu are dreptul sa intervina daca noi nu dorim acest lucru. Asadar, cereti ajutorul, deschideti fereastra, permiteti Luminii sa intre in mintea si in inima voastra. Poate parea mai dificil la inceput, mai ales daca ati trait mult timp in intuneric. Dar bucuria regasirii merita orice stradanie. Cum putem reface legatura pierduta cu Divinitatea? Prin rugaciune, prin meditatie, prin revarsarea iubirii in lume, prin lacrimile ce spala si purifica fiinta noastra.
Se mai poate intampla sa irosim darul luminii, si energia primita de la Sursa, risipind-o zi de zi in ganduri inutile, alimentand conflicte, temeri, gelozii, sau pierzandu-ne in regrete si reprosuri. Este ca si cum am face o investitie proasta: in loc sa ne investim energia in trairea armonioasa a prezentului, in recunostinta si daruire,  o investim in ganduri negative. Cu timpul aceasta pierdere ne va afecta intreaga structura celulara. Daca la sfarsitul zilei, ne simtim goliti si sfarsiti emotional, dincolo de obisnuita oboseala fizica, daca intregul nostru corp imbatraneste prematur, si bolile incep sa isi faca simtita prezenta tot mai des, inseamna ca pe undeva pierdem lumina, si ca nu mai suntem capabili sa ne refacem echilibrul energetic. Unde iti este atentia, acolo iti este si energia. Daca atentia mea va fi mereu pe invidie, pe obsesia trecutului sau a viitorului, pe victimizare sau agresivitate, acolo se va duce si energia mea.
Pentru cei ce se considera 'lucratori cu lumina', terapeuti, practicanti ai unor tehnici spirituale, maestrii invatatori, darul luminii este cu atat mai pretios cu cat trebuie folosit pentru a-i ajuta pe ceilalti.  Este un dar care responsabilizeaza. Dar despre asta vom discuta cu alta ocazie.

duminică, 27 martie 2011

Meditatia pentru incepatori

Pentru ca am fost intrebata ce este meditatia si de ce este bine sa o practicam, as vrea sa aduc cateva lamuriri. Ma adresez acum acelora care nu sunt inca familiarizati cu acest concept, sau care privesc cu scepticism aceasta practica.
Cu toate ca a fost 'popularizata' in Vest de catre maestrii hindusi, yoghini sau budisti care s-au stabilit in Statele Unite la inceputul secolului trecut, meditatia a fost practicata si de catre misticii crestini. (Sfantul Pio din Pietralcina spunea :"Prin studierea cartilor, il cautam pe Dumnezeu. Prin meditatie, Il gasim"). In traditiile spirituale orientale, meditatia este un instrument de linistire a mintii, care ajuta atat la gasirea echilibrului interior, cat si in evolutia spirituala, facilitand comunicarea cu Divinitatea.
Este meditatia o forma de rugaciune? Nu chiar, mai degraba o putem asemana cu contemplarea. Aceasta pentru ca in starea de meditatie 'pura' nu rostim cuvinte, ci incercam sa nu ne gandim la nimic. Pare simplu, dar e nevoie de multa disciplina si de anumite tehnici pentru a ne putea controla mintea. 
Meditatia poate fi de mai multe tipuri -meditatia ghidata, meditatia individuala sau in grup, cu muzica sau in liniste, cu mantre, sau directionata pe o anumita tema. Cea mai accesibila insa este meditatia individuala, cu muzica. Recomand acest tip de meditatie atat celor care traiesc intr-un mediu stresant, si care in cursul zilei acumuleaza tensiuni si frustrari, fiindu-le greu sa isi domoleasca temerile si fluviul de ganduri negative, cat si celor care doresc sa inceapa un proces de autocunoastere, interiorizare si evolutie spirituala.
Cum procedam?
1) Gasiti un loc confortabil, departe de zgomote, unde sa nu fiti deranjati (puteti medita in casa, sau in natura). Opriti televizorul, telefoanele, orice alte surse de zgomot. Explicati familiei sau prietenilor ca nu doriti sa fiti deranjati in urmatoarele 15, 30, sau 60 de minute.
2) Inainte de a va aseza, pregatiti muzica potrivita. Este de preferat sa folositi castile, atat pentru a izola zgomotul de fundal cat si pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Cea mai buna este muzica instrumentala, cat mai linistitoare, fara schimbari bruste de ritm, in surdina sau la un volum mediu.
3) Pentru ca in starea de meditatie notiunea timpului este alterata, este indicat sa va setati un ceas cu alarma care sa va semnaleze momentul cand doriti sa incheiati meditatia. (evitati insa alarmele foarte zgomotoase).
4) Pozitia corpului este foarte importanta. Fie ca stam in 'lotus' sau rezemati de un perete sau de spatarul scaunului, spatele trebuie sa fie drept, ca si cum un fir invizibil ne-ar strabate intreg corpul, iesind prin crestetul capului. In general postura sa fie confortabila, fara a tine umerii rigizi, si fara incrucisarea picioarelor. Palmele sa fie indreptate in sus, odihnindu-se pe coapse, iar ochii inchisi. Atentie! Nu meditam culcati, pentru ca trebuie sa ramanem constienti. Vom evita atingerea starii de somn, nu acesta este scopul meditatiei.
Va puteti concentra pe respiratie, urmarind pur si simplu circuitul inspiratiei si expiratiei ce se petrece in mod natural, sau va puteti concentra pe anumite sunete sau ritmul muzicii. Intr-o prima faza se poate atinge starea 'Alfa', in care atentia este in totalitate indreptata spre interior. 'Zumzetul' ambientului isi pierde din intensitate, orice zgomote fiind percepute 'infundat'. Dupa o meditatie reusita ne vom simti revigorati, ne vom concentra mai usor, vom fi mai inspirati, mai impacati cu noi insine si mai constienti de potentialul si abilitatile noastre. Aceasta pentru ca, oprindu-ne gandurile, vom deschide canalul comunicarii cu Universul (aflat in crestetul capului), putand primi un dus de energie cosmica, sau 'prana' -lumina de care corpul nostru eteric are nevoie pentru a sustine functiile vitale ale corpului fizic. In mod normal aceasta energie este primita in timpul somnului, dar primita in stare de constienta efectele sunt si mai benefice. De aceea postura corpului este atat de importanta.
Treptat, cu o practica indelungata, se poate atinge si starea 'Theta' , cea mai adanca stare alterata de constiinta, in care putem realiza comunicarea cu Supra-Eul, si in care putem primi chiar mesaje de la Divinitate.
Mai multe detalii despre tehnica meditatiei puteti vedea aici.
Namaste, si mult succes!

vineri, 25 martie 2011

Yin si Yang, Luna si Soarele din noi

În medicina tradiţională chineză, se consideră că în univers există două principii fundamentale şi complementare. Unul este Yin-ul, care are polaritate minus şi este asociat cu Luna, feminitatea, frigul, întunericul, apa. Celălalt este Yang-ul, de polaritate plus, care este solar, masculin, dinamic, luminos, asociat cu focul, căldura. Dualitatea Yin-Yang caracterizează orice aspect, fenomen sau fiinţă. În general, într-o situaţie dată sau într-o anumită fiinţă la un moment dat, predomină una sau alta dintre cele două energii. Energia de tip Yin reprezinta expansiunea, in timp ce yang reprezinta contractia. 
Persoanele cu multe tesuturi adipoase, care sunt friguroase, cu tendinta de ingrasare in zona chakrei 2 / solduri, au un exces de energie feminina .Persoanele preponderent Yin au sensibilitate extrema fiind foarte receptive si empatice. Ele au capacitatea de a absorbi emotiile celor din jur, ceea ce nu este foarte 'sanatos' pentru ca le pot prelua si pe cele negative. Sunt de asemenea mai vulnerabile putand fi mai usor influentate sau manipulate. O persoană îşi poate amplifica anumite calităţi de tip Yin sau Yang consumând alimente care au preponderenţa corespunzătoare. Însă, în general, modul de alimentaţie actual duce la o amplificare excesivă a energiilor Yin, având ca urmare creşterea incidenţei unor boli de natură Yin, cum sunt tumorile, diabetul, reumatismul.
Pentru echilibrare este bine sa renuntam la alimentele puternic yin in favoarea celor yang (in general toate condimentele 'intepatoare' sunt yang -scortisoara, ghimbirul, ginsengul, ardeiul iute). De asemenea e indicat a ne 'imprieteni' mai mult cu Soarele, si mai putin cu Luna. Soarele activeaza partea 'masculina' din noi, partea care 'emite'.
Persoanele preponderent Yang au corpuri atletice sau masive, iar daca iau in greutate, ea se depune uniform de sus pana jos. Sunt emisive, puternice, mai sigure pe ele, au tendinta de a domina, de a se impune, de a conduce grupul. 
Nici un exces nu este bun, este bine ca si barbatii sa isi dezvolte partea de receptie, asa cum si femeile sa isi dezvolte partea de emisie.
In medicina macrobiotica (bazele fiind puse de G Osawa si Michio Kushi) alimentele sunt clasificate astfel:
- daca sunt moi, apoase si dau senzatia de rece- yin
- daca sunt tari, uscate si picante sau trebuie preparate termic (cum este carnea) - yang
Iata si o scurta detaliere :

Yin (-)
Yang (+)
Origine vegetala
Porumb
Produse din faina alba (patiserie  sau paste)
Cereale integrale ,grau incoltit , orez salbatic
Legume cu frunze verzi –  (salata), cartofi, rosii, ardei  gras, mazare, fasole boabe,  ciuperci
Varza rosie, ceapă, usturoi, ridichi, anghinare, andive, conopidă, năut, morcovi, praz, hrean, ardei iute
Mere, pere, caise, piersici,  pepene, masline verzi, arahide,  struguri, lamaie, ananas
Afine, zmeură, merişor, coacăze
Vanilie, menta
Scortisoara, Ghimbir, Ginseng, Cardamon, mustar, piper
Origine animala
Lapte, smantana, branza de  vaci (proaspata), branza topita,
Branza sarata
Carnea rosie, carne de pasare, Peste
Oua
Alte alimente
Zahar, unt de arahide, sucuri de fructe indulcitori naturali sau artificiali
Ceai negru, cafea, Seminte de dovleac  si de floarea soarelui, nuci, cicoare, castane, ulei presat la rece, ulei de susan

http://www.drlwilson.com/articles/yin%20yang%20healing.htm

joi, 17 martie 2011

Varstele Sufletelor

Trecand de la o viata la alta pe parcursul calatoriei sufletului nostru, acumulam experiente, invatam lectii, indeplinim misiuni. Tot acest lung proces evolutiv prin care un suflet trece, determina varsta sufletului. Varsta Sufletului se refera la cat de mult a evoluat o entitate prin experienta pe Pamant, nu doar cate vieti a trait. Nici o varsta nu este mai buna sau mai rea decat alta, nici o persoana nu este mai sus sau mai jos, ci pur si simplu intr-un alt loc. Exista cinci varste (etape) prin care sufletele trec pe durata incarnarilor in planul fizic:

1. Sufletele nou-nascut
Sufletul de-abia venit pe Pamant, este de obicei prins in lupta pentru supravietuire din planul fizic, inca nefamiliar. Astfel, etapa sufletului nou-nascut este caracterizata de multe temeri. In aceasta etapa, oamenii se nasc in conditii tribale, aproape primitive. Principala lor preocupare este supravietuirea. Sufletele nou-nascut invata sa gaseasca surse de hrana, isi construiesc adaposturi si se apara de pradatori. Persoanele cu suflet nou-nascut pot parea destul de dure si neslefuite . Cel mai adesea se gasesc in mijlocul pericolelor si dezastrelor naturale de tot felul.
Ca parte pozitiva, fiind atat de recent aproape de Sursa, au o aura de puritate si misticism. Ei rezoneaza foarte tare cu natura si de multe ori se simt nu indivizi ci parte dintr-un intreg, fiind foarte legati de tribul , familia, grupul din care fac parte. Sunt foarte intuitivi si le place sa traiasca clipa.
Constiinta nu este pe deplin dezvoltata in aceasta faza, deci nu vor fi foarte inclinati spre etica sau un cod moral personal. Sufletul nou-nascut trebuie sa fie invatat ce e bine si ce e rau.
In ceea ce priveste prepararea mancarii,sufletele nou-nascut nu vor avea gusturi rafinate, iar mancarea va fi considerata strict o necesitate pentru supravietuire si nu o modalitate de a se bucura de placerea gustului.
Dragostea va fi traita la nivel de instinct. Nu se vor intreba cum sa cucereasca un posibil partener, sau cum sa se faca mai placuti. Pot fi chiar inclinate spre violenta sau un instinct de autoaparare dus la extrem atunci cand se simt amenintate.
Sufletele nou-nascut au tendinta sa se ingramadeasca in zonele ecuatoriale datorita climei care face supravietuirea mai usoara. (bazinul Amazonului, tari din Africa, Orientul Mijlociu, etc). Societatea moderna este prea complexa pentru ca sufletele aflate in aceasta etapa sa se simta confortabil. In cazurile rare in care un suflet nou-nascut apare intr-o tara dezvoltata economic, va avea tendinta sa se izoleze, ne-cautand un loc stabil de munca si evitand sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale. Multi dintre criminalii considerati periculosi au fost suflete nou-nascut. In acele cazuri s-a observat un narcisism extrem si lipsa manifestarii constiintei sau regretelor pentru faptele comise.
Planeta Pamant se apropie de timpul in care ultimul suflet nou-nascut se va incarna. Din ce in ce mai putine entitati aflate in aceasta etapa vor dori sa mai vina aici, pentru ca s-ar trezi aruncate in jocul neplacut de a recupera diferenta fata de constiinta colectiva preponderenta, ce se indreapta spre varsta maturitatii.
2. Sufletele copil
Pentru ca exista deja o minima experienta de viata pe Pamant, observam mai putina frica, si un grad mai mare de dezvoltare. Supravietuirea a fost deja asimilata- a sosit acum timpul pentru a deveni civilizati si a demonstra ca pot trai corect. Structura si autoritatea ajuta sufletele copil sa se simta confortabil in lume. Ele vor dori sa fie directionate si vor cauta pe cei care sa le traseze reguli clare. In aceasta etapa preotii, doctorii, liderii politici sau militari vor fi priviti cu deosebit respect ca reprezentanti ai autoritatii. Tot ceea ce tine de traditii, ritualuri, lege si ordine, vor oferi un sentiment de siguranta." Aceasta este regula si asta vom face" este modul tipic de gandire. Diferenta dintre bine si rau se va face in mod dogmatic, de alb si negru. In general sunt cetateni constiinciosi si corecti, care vor incerca pe cat posibil sa faca ceea ce e bine, moral si social.
Ca aspect negativ extremismul religios si organizatiile anti-rasiste au fost produsul acestei etape de dezvoltare.
Sufletele Copil prefera sa fie pestele mare din iazul cel mic si de aceea vor fi gasite in comunitati mici, unde viata este simpla si unde isi pot asuma roluri de stalpi ai societatii. (Primari, serifi, membri ai unor consilii orasenesti, etc). Nu suporta sa fie contrazisi, si considera ca au intotdeauna dreptate, fiindu-le foarte greu sa conceapa si sa accepte ideea de opozitie sau mod nou de gandire. Aceasta nu este o etapa a introspectiei.
Sufletele copil au un puternic sentiment al patriotismului si vor simti ca este justificat sa lupte pentru principiile in care cred, dar o vor face in mod dogmatic si intr-o mentalitate destul de limitata.
Sunt aproape obsedate de curatenie, si de indepartarea tuturor microbilor. Cel mai adesea problemele de sanatate vin din furia reprimata sau alte blocaje emotionale (frecvente sunt pietrele la rinichi, fiere, dureri lombare). Atunci cand se confrunta cu astfel de probleme, vor prefera intotdeauna medicina conventionala, pastilele si interventiile chirurgicale.
In ceea ce priveste sexualitatea, nu se vor simti confortabil si vor manifesta adesea rusine sau vina. Tendinta naturala va fi aceea de a-si ascunde corpul si de a nu-si manifesta senzualitatea (atitudine puritana)
Pe de alta parte, sentimentul familiei este foarte dezvoltat in aceasta perioada. Simt nevoia de a creste multi copii, de a socializa cu toate rudele, de a celebra sarbatorile si evenimentele sociale alaturi de membrii comunitatii.
3. Sufletele tinere
Dupa ce a asimilat experienta supravietuirii, si a disciplinei, sufletul cauta acum sa vada cat de puternic poate deveni in lume. Sufletul tanar va fi preocupat de independenta si de a obtine ceea ce isi doreste in viata.
Aceasta este poate cea mai competitiva etapa dintre toate ciclurile incarnarilor. Este caracterizata de partea materiala, de a dobandi faima si putere, de a acumula castiguri in bani. Masura tuturor lucrurilor va fi succesul personal si al celor din jur. Va conta cine are cele mai multe proprietati, cei mai importanti prieteni, cea mai rapida masina, cele mai scumpe haine, etc.
Tarile unde cele mai multe suflete tinere sunt intrupate in acesti ani, sunt tarile cele mai dezvoltate din lume -(Japonia, Hong Kong, Germania, Israel, Arabia Saudita, Canada, Statele Unite). Cei care cresc in aceste locuri vor primi si o adevarata 'educatie a succesului' , unde este incurajata competitia chiar si in activitatile de recreere. Preocuparea de baza va fi a ajunge in varf, indiferent de aria de activitate, uneori chiar cu pretul sacrificarii principiilor morale si etice, si fara o preocupare deosebita fata de consecintele pe termen lung ale acestei 'curse'.
Ca aspect pozitiv, datorita motivatiei lor de a-si lasa amprenta asupra lumii, Sufletele Tinere pot fi muncitori neobositi. Lor le datoram eficienta noastra, mare parte din progresele tehnologice, curajul si efortul continuu de a infaptui vise si de a produce schimbari. Din pacate, in aceasta etapa, cantitatea este mai importanta decat calitatea.
Nefiind foarte deschise emotional, ca parinti nu vor putea avea o relatie armonioasa cu copiii lor. Le vor cumpara in schimb tot ceea ce isi permit. Dar totul va fi o oglindire a statutului lor (o imagine a succesului familiei).
Spre sfarsitul acestei etape apare dorinta de a experimenta mai mult cu mancarea si sexul. De asemenea apare interesul pentru calatorie, atat pentru a savura experienta, cat si pentru a castiga popularitate in cadrul grupului din care fac parte.
Creativitatea incepe sa se dezvolte mai mult in aceasta faza, cu toate ca ajunge la apogeu in etapa Maturitatii.
Foarte multi oameni ajung faimosi in aceasta perioada - staruri de cinema, prezentatori TV, cantareti, politicieni, lideri spirituali, sau oameni de afaceri.
4. Sufletele mature
La sfarsitul etapei sufletului -tanar, apare o neliniste ca si cum ceva ar lipsi. Parca toata bogatia, puterea si faima, nu mai sunt suficiente. Profitul si castigul isi pierd din valoare.
Astfel incep cautarile Sufletului Matur. Este etapa intrebarilor existentiale ( Cine sunt? De ce sunt aici?). Emotiile ies la suprafata, barierele dintre oameni sunt daramate. Se simte nevoia de comunicare, de analiza a sentimentelor pana acum puse pe plan secund. Daca in etapele anterioare atentia era focalizata pe exterior, atentia se muta acum pe planul interior. Totul iese la suprafata -durerea, dragostea, depresia, si totul este trait intens. Apare sentimentul vulnerabilitatii, si incercarea de vindecare a unor rani din trecut.
In tarile cu suflete mature, se pune mai multa atentie pe relatiile sociale decat pe acumularea de bunuri materiale. (Italia, Grecia, Mexic). O alta caracteristica este instabilitatea politica si cautarea permanenta a formulei potrivite pentru guvernare.
Sufletele Mature cauta compania altor suflete ce sunt pe aceeasi lungime de unda si cu care pot impartasi pasiunile lor ( muzica, arta, teatru, mancaruri rafinate).
Religiile non traditionale, meditatia, metafizica, ezoterismul, devin apreciate si practicate cu interes.
5. Sufletele batrane
Sufletele batrane simt legatura ce exista intre toti oamenii si se simt parte dintr-un intreg. Au capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu si incearca sa traiasca in asa fel incat sa nu faca nici un rau si sa nu-i judece pe ceilalti. Sunt preocupate sa isi mentina principiile etice . Sunt mai detasate de intensitatea emotionala a Sufletului Matur, si reusesc sa fie mai obiective in ceea ce priveste suisurile si coborasurile vietii. Avand experienta a zeci de vieti intr-o varietate de culturi si clase sociale, aceste suflete nu se mai lasa prinse in jocul teatrului de control si au capacitatea de a ramane impartiale, intr-un mod echilibrat si pasnic.
Sufletele batrane par ca sunt in contratimp, niciodata in pas cu normele, sunt neobisnuite, au tendinta sa isi urmeze propriile perceptii si dorinte si acest lucru le poate face sa para excentrice. Sunt foarte motivate sa se dezvolte spiritual, dar lipsite de entuziasm atunci cand e vorba de obtinerea succesului pe plan material. Rareori vor face ceea ce nu vor sa faca, preferand sa-si urmeze calea proprie chiar daca ne-conventionala. De multe ori vor alege un loc de munca fara pretentii, unde sa nu fie stresate si care sa le permita sa isi focalizeze energia pe dezvoltarea spirituala.
Sufletele batrane sunt de obicei foarte competente in multe domenii datorita experientei acumulate. Insa vor prefera acele activitati care sa le sustina in evolutie : consilieri, profesori, antrenori, etc.
Pe lista prioritatilor acestor suflete nu vor fi hainele la moda, bijuteriile sau masinile de ultima ora. Nici locurile de munca cu program strict. Intervine un soi de lene pe plan material, si acest lucru poate crea o dificultate in achitarea facturilor, dar sufletele batrane au un avantaj : pe masura ce avanseaza in cunoastere, scopurile pot fi atinse cu mai putin efort.
Sufletul batran poate explora multe religii, si sisteme ezoterice, fiind atras cel mai mult de cele cu care a rezonat in vietile trecute. Datorita faptului ca etapa prosperitatii materiale a fost deja depasita, sufletul nu va mai dori sa recreeze acele situatii , fiind preocupat doar de invatarea lectiilor filozofice si spirituale. In anumite cazuri esenta poate ajunge sa impiedice acumularea de bani atunci cand acest atasament material e in pericol sa afecteze dezvoltarea spirituala. Problemele apar atunci cand personalitatea umana va incerca din rasputeri sa obtina bani, simtindu-se inconfortabil in mediul existent. Insa atata timp cat esenta va primi ceea ce isi doreste cu adevarat - hrana spirituala- prosperitatea materiala nu va fi blocata.
O lectie importanta a perioadei sufletului batran, este cea a respectului de sine, iubirii si iertarii de sine. Traind in mijlocul unei societati preponderent in etapa tanara, sufletele batrane se vor simti ne-apreciate si date la o parte.
O alta incercare este a invata sa traiasca in corp, si a-si face viata placuta, a se bucura de planul fizic. Pentru compensarea dezechilibrelor karmice, sufletul batran va avea corpul sexului pe care il prefera cel mai putin. Insa traind in atatea vieti atat ca femeie cat si ca barbat, energiile se vor amesteca in asemenea masura incat le va fi uneori greu sa se identifice cu o singura varianta. In actul sexual vor cauta comuniunea tantrica,totala, pe nivelul tuturor chakrelor.
Copiii care au suflete batrane sunt in general foarte cuminti si linistiti. Indivizii ajunsi la maturitate vor fi inclinati spre a-i invata pe ceilalti, caci aceasta este etapa in care lectiile invatate sunt transmise mai departe.

In afara de aceste tipologii, mai exista doua alte categorii de suflete - cele de tip transcedental, si cele infinite.
Sufletele transcendentale sunt trimise pe Pamant ca reprezentanti ai sufletelor intregite si care si-au insusit toate lectiile incarnarilor. Scopul este a ghida umanitatea prin invataturi, prin puterea exemplului, sau prin anumite actiuni menite sa aduca o schimbare. Mai sunt numite si Maestrii Inaltati.
Sufletele infinite sunt manifestari directe ale Sursei. Sunt suflete care contin un intreg univers in constiinta lor. Energia lor este atat de mare incat nu raman niciodata mult timp in planul fizic pentru ca nici un corp nu le-ar putea sustine. Buddha si Iisus sunt astfel de suflete. Se spune ca Pamantul urmeaza sa fie vizitat de patru sau cinci asemenea suflete incredibile, in urmatorii 20 de ani, reprezentand rase diferite si ambele sexe. Mesajul lor este intotdeauna acelasi : Iubiti-va unii pe altii, si iubiti Pamantul.

sâmbătă, 12 martie 2011

Unelte pentru modelarea sinelui

Dintre toate modalitatile prin care putem evolua, schimbarea reprezinta cel mai puternic catalizator. Ea poate fi inconstienta, de tip pasiv (in urma unor evenimente care ne-au afectat si ne dau de gandit)- sau constienta -atunci cand este intentionata.
A te schimba constient presupune a renunta la orgoliu, la obiceiurile proaste, la instictele autodistructive,  pana intr-acolo incat sa lasi sa se manifeste doar esenta ta pura si divina. Este o munca ce seamana cu realizarea unei sculpturi. Incet, cu grija, si multa rabdare, trebuie inlaturate toate straturile care ascund frumusetea sufletului tau. Pentru aceasta avem nevoie de unelte. Fara dalta potrivita, munca e in zadar. Care sunt deci uneltele necesare pentru a ne desavarsi ?
In primul rand, constientizarea. Doar prin constientizarea propriilor tendinte si reactii ne putem corecta. Cum devin constient? Prin observare detasata. Ma vad pur si simplu pe mine in anumite situatii si imi observ reactiile care se repeta. 
In al doilea rand, intentia. Intentionez sa ma schimb, si proiectez aceasta intentie in toate aspectele vietii mele. (Acest pas ar trebui sa vina din inima, si nu pentru ca asa am fost sfatuiti.)
In al treilea rand, perseverenta, exercitiul. Daca nu imi 'iese' natural actul iertarii, al smereniei, al altruismului, voi exersa pana cand totul va deveni obisnuinta. Voi merge acolo unde este nevoie de ajutorul meu, fara sa cer nimic in schimb. Voi discuta cu persoanele care imi sunt antipatice, ca sa imi inving prejudecatile. Voi  practica recunostinta si voi renunta la victimizare.  La inceput poate parea artificial, dar atata timp cat intentia mea este pura, si imi doresc cu adevarat sa ma schimb in bine, totul va deveni din ce in ce mai firesc.
Sunt putini aceia care pot fi smeriti si iertatori in mod instinctiv. Pentru majoritatea oamenilor este nevoie de un efort, pentru a iesi din tiparele societatii in care traim, unde sunt incurajate competitia, egoismul, neincrederea si intoleranta .Din pacate ele au devenit atat de mult o parte din noi, incat trebuie uneori un efort supra-omenesc pentru a le depasi.
O alta unealta este increderea in sine. A nu se confunda cu inconstienta si mandria nemasurata. Dar increderea in sine este esentiala. Toti facem greseli - important este sa le constientizam si sa incercam sa reparam sau sa compensam raul facut -fata de noi insine sau fata de altii. Fara incredere in  propria capacitate de a ne reveni si de a merge mai departe pe un nou drum, totul se naruie. Cum pot cere altora sa creada in mine daca eu nu pot face asta?
Si, in cele din urma, aveti rabdare cu voi insiva, si cu cei din jur. Exista un ritm in tot ce ne inconjoara, si exista un moment cand trebuie plantate semintele, un moment cand trebuie udate, si un altul cand trebuie culese roadele. Traim intr-un timp liniar deci vom vedea rezultatul eforturilor noastre in etape. Aveti rabdare cu voi insiva si cu Universul, si nu grabiti inutil lucrurile. Totul se va intampla in ritmul cel mai benefic pentru voi.

luni, 7 martie 2011

Tatal Nostru in Aramaica



Este cea mai frumoasa versiune pe care am ascultat-o pana acum... La inceput de Post al Pastelui, sper sa va incalzeasca inimile si sa va inalte spiritul...

joi, 3 martie 2011

Exercitii de spiritualitate urbana

Motto: Cel mai intelept maestru nu este cel care se inconjoara de ziduri si mediteaza o suta de ani, in linistea muntelui. Ci acela care, in mijlocul furtunii si al disperarii, isi pastreaza calmul, lumina si credinta. 

Primul exercitiu:
Lasati masina in garaj, sau pe strada, sau rezemata de copac. Luati un taxi. Incepeti un dialog cu taximetristul. Ascultati-l si puneti-i intrebari despre viata lui, despre parerile lui. Intrebari simple. Nu dezbateti nimic, nu intrati in polemici. Dar ascultati-l, zambiti, dati din cap aprobator. Lasati conversatia sa curga, si observati ce se intampla. Observati cum dialogul se transforma in confesiune. Observati schimbul de energie care se naste atunci cand vorbiti cu cineva necunoscut. Poate fi cineva care nu va place absolut deloc. Care fumeaza si tine geamul deschis. Care asculta muzica proasta sau e vulgar in exprimare. Incercati sa nu-l judecati. Incercati sa vedeti esenta lui divina. Multumiti pentru drum, urati-i sanatate si o zi frumoasa. Trimiteti catre acel om macar un strop de compasiune si observati ce se intampla.

Al doilea exercitiu:
Mergeti cu metroul, sau orice alt mijloc de transport in comun. Atunci cand e inghesuiala. Atunci cand toti alearga spre serviciu, sau spre casa. La ore de varf. Priviti cat mai multi oameni in ochi, in timp ce va depasesc in graba. Incercati sa le transmiteti, in acele cateva secunde, un gand pozitiv, o stare de calm, o incurajare. Zambiti. Ca si cum v-ati gandi la ceva frumos. Chiar asa faceti, ganditi-va la ceva frumos, si incercati sa transmiteti acea stare tuturor celor cu care va intersectati. Raspanditi in jur lumina, asa cum o floare isi raspandeste parfumul. Fara efort, ci pentru ca asa este natural.

Al treilea exercitiu:
Daruiti o floare, o bucata de ciocolata, o bomboana, o felicitare, sau pur si simplu un biletel pe care este desenat un zambet, sau sunt scrise cateva cuvinte de incurajare, celor pe care-i intalniti. Pot fi prieteni sau colegi, sau necunoscuti. Va vor privi mai intai cu suspiciune, dar cateva clipe mai tarziu vor zambi.
Atentie: pregatiti-va si de reactii 'adverse'. Pentru anumiti oameni instinctul de conservare este foarte pronuntat. Asa functionam. Vrem sa ne protejam de cei care ne-ar putea 'pacali' pentru a profita de 'naivitatea' noastra. Daca va veti imbraca intr-un tricou cu un anumit 'logo' sau mesaj civic, si veti spune ca faceti parte dintr-un proiect social sponsorizat de o primarie sau o firma, se va trece mai usor peste 'ciudatenia' gestului ;) Mult succes!