sâmbătă, 20 mai 2017

Contractul Spiritual - partea a 2a - relatii si roluri tematice


 Fiecare relatie din viata noastra si fiecare persoana cu care ne-am intalnit vreodata face parte din Contractul nostru Spiritual, si fiecare are un rol, in functie de ceea ce ne-am propus sa invatam in aceasta viata. Imaginati-va un contract pe care l-am creat si pe care l-am semnat impreuna cu toate 'personajele' din viata noastra, de comun acord, inainte de a ne naste. De exemplu: daca una din temele pe care ne-am propus sa le invatam in aceasta viata este puterea personala si stima de sine, contextul necesar pentru ca aceasta lectie sa fie invatata trebuie sa includa atat relatii in care voi fi in postura de victima (deci cineva trebuie sa isi asume rolul de agresor ), cat si relatii in care tema principala este abandonul si lipsa de sustinere emotionala, astfel incat eu sa fiu nevoit/a sa descopar puterea interioara, pentru ca nu primesc sustinere din exterior. Deci voi avea in contractul meu spiritual semnaturi de la toate acele suflete care doresc sa faca parte din acest context si voi fi la randul meu parte din contractul altor suflete (cu rol secundar de aceasta data). Acest contract stipuleaza familia in care ma voi naste, tara si orasul in care ma voi naste, provocarile primilor ani de viata, primii profesori, cele mai importante relatii sentimentale, oameni care ma vor marca intr-un fel sau altul pe parcursul intregii vieti din punct de vedere profesional, cei care ma vor face sa sufar, cei care ma vor iubi, cei care ma vor sustine si cei care ma vor abandona, fiecare din ei avand un rol foarte bine definit pe care cu totii ni-l asumam a-priori, si care intelegem ca este necesar pentru invatarea respectivei lectii.

Un alt exemplu: daca una dintre temele pe care ni le-am ales este vindecarea, vom experimenta aceasta tema din perspectiva celui ranit dar si din perspectiva celui vindecat, sau din perspectiva celui ce la randul sau vindeca pe ceilalti, fie ca vorbim de vindecare emotionala, psihologica sau fizica. Astfel in viata noastra se vor manifesta roluri ale celor meniti sa ne ajute in invatarea acestei teme.
Ati prins ideea :)
Si acum va intrebati - bine, sa inteleg ca asta este partea de 'destin', acea fraza 'ce ti-e scris in frunte ti-e pus', cu singura diferenta ca ce mi-e scris este scris de mana mea asa cum un arhitect deseneaza un proiect al unei case, de la fundatie pana la acoperis. Este design-ul meu si alegerea mea, si creatia mea. Bun. Deci unde mai exista atunci liberul arbitru? Daca imi este 'scris' sa ma intalnesc cu X sau cu Y la un moment dat in viata, unde mai este alegerea mea? 
Ei bine, raspunsul este foarte simplu. Alegerea ta este modul in care vei reactiona la acea intalnire. Daca am compara cu o piesa de teatru, imagineaza-ti ca este pus pe hartie doar decorul, timpul si locul in care te vei intalni cu cineva, dar nu si interactiunea, dialogul dintre tine si acel personaj. Replicile tale sunt ceea ce alegi sa gandesti, sa spui si sa faci. Poti alege iertarea sau poti alege ostilitatea si resentimentul. Poti alege sa vezi partea buna a unui om sau poti alege sa vezi partea rea si atunci intreaga dinamica se va indrepta in acea directie pentru ca vei alimenta exact reactiile si din partea celuilalt pe aceeasi tema. Intr-un fel sau altul, lectia pe care ti-ai propus sa o inveti o vei invata, dar o poti invata pe pozitiv sau pe negativ. Orice tema are aspectul ei de lumina si aspectul ei de umbra, si in functie de reactiile tale, una din cele doua se va manifesta mai puternic, din nou si din nou si din nou. Ca inveti prin iertare si iubire sau inveti prin suferinta, cumva tot inveti. 

Dar ca orice contract, viata noastra are si ea o durata. La un moment dat timpul expira, cortina este trasa, actorii si spectatorii se intorc acasa. Ramai cu niste concluzii, iti raman ideile principale, si ele te vor ajuta sa scrii un nou contract, o noua piesa, in care poate nu mai ai nevoie sa joci rolul victimei, ci rolul salvatorului. Si astfel se scrie un nou contract, uneori daca tema precendenta nu este pe deplin inteleasa si invatata, ea se poate repeta si in urmatoarea viata, si chiar rolul unora dintre personaje poate fi asemanator. Daca lectia a fost invatata, atunci vei alege o alta tema, o alta perspectiva. 
Si tot asa...
Mesajul meu este: degeaba va suparati pe cei din jur, nu este in realitate nimic de iertat. Ei isi fac doar 'meseria'. Isi joaca rolul pe care si l-au asumat si pe care noi insine l-am schitat pentru ei. Daca ne ranesc, ne ranesc doar pentru ca noi sa invatam ceea ce ne-am propus sa invatam. Partea frumoasa este ca niciodata nu ni se va intampla ceea ce nu este in plan, daca nu ne-am propus sa invatam curajul extrem, nu vom fi luati ostatici si nici nu vom avea de sarit cu parasuta dintr-un avion. De aici vine probabil si acea fraza 'Dumnezeu nu iti da mai mult decat poti duce'. Mai corect ar fi ' nimic nu este intamplator si ti se va intampla doar  ceea ce este compatibil cu invatarea lectiilor propuse in aceasta viata si nu esti de fapt in niciun pericol, pentru ca totul se intampla asa cum ti-ai dorit.'

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu