Meditatia


Ce este meditatia?
In traditiile orientale, meditatia inseamna oprirea gandurilor, pentru a atinge iluminarea, sau contopirea cu Sinele cel mai inalt si cu Dumnezeu, fiind foarte asemanatoare rugaciunii. Insa nu orice fel de rugaciune, ci aceea in care cei mai multi calugari sau sfinti parinti comunicau cu Divinitatea - in liniste si tihna, de multe ori izolati de restul lumii, pentru ca nimic sa nu-i tulbure.

Oamenii de stiinta ce studiaza functiile creierului uman au concluzionat ca meditatia corespunde starilor alpha sau theta, in care apare relaxarea profunda, apropiata starii de somn, dar in care persoana ramane lucida si capabila sa-si dezvolte capacitati latente si extra-simturi, sau sa aiba revelatii divine. 
Pentru cei preocupati de evolutia spirituala , meditatia este un instrument esential pentru a primi raspunsuri si revelatii, pentru a-si gasi calea si pentru a atinge echilibrul dintre minte, corp si spirit.

Meditatia a castigat o mare popularitate in ultima perioada si in Occident, fiind vazuta ca o metoda de eliminare a stressului cotidian si este practicata de oameni de toate varstele si categoriile sociale. Dar desi multi sustin ca practica meditatia la fel de usor ca mersul la sala de sport, totusi putini sunt aceia care reusesc sa atinga acea linistire totala a mintii, chiar si pentru cateva secunde. Este nevoie de mult exercitiu si efort, rabdare si perseverenta, mai ales in aceasta lume ce se misca la viteze ametitoare. ..

Ma adresez acum acelora care nu sunt inca familiarizati cu acest concept, sau care privesc cu scepticism aceasta practica.
Cu toate ca a fost 'popularizata' in Vest de catre maestrii hindusi, yoghini sau budisti care s-au stabilit in Statele Unite la inceputul secolului trecut, meditatia a fost practicata si de catre misticii crestini. (Sfantul Pio din Pietralcina spunea :"Prin studierea cartilor, il cautam pe Dumnezeu. Prin meditatie, Il gasim"). In traditiile spirituale orientale, meditatia este un instrument de linistire a mintii, care ajuta atat la gasirea echilibrului interior, cat si in evolutia spirituala, facilitand comunicarea cu Divinitatea.
Este meditatia o forma de rugaciune? Nu chiar, mai degraba o putem asemana cu contemplarea. Aceasta pentru ca in starea de meditatie 'pura' nu rostim cuvinte, ci incercam sa nu ne gandim la nimic. Pare simplu, dar e nevoie de multa disciplina si de anumite tehnici pentru a ne putea controla mintea.
Meditatia poate fi de mai multe tipuri -meditatia ghidata, directionata pe o anumita tema, meditatia cu muzica , meditatia cu mantre (exemple de mantre poti vedea aici). Poate fi practicata individual sau in grup.
Cea mai accesibila insa este meditatia individuala, cu muzica sau cu mantre. Recomand acest tip de meditatie atat celor care traiesc intr-un mediu stresant, si care in cursul zilei acumuleaza tensiuni si frustrari, fiindu-le greu sa isi domoleasca temerile si fluviul de ganduri negative, cat si celor care doresc sa inceapa un proces de autocunoastere, interiorizare si evolutie spirituala.

Cum procedam?
1) Gasiti un loc confortabil, departe de zgomote, unde sa nu fiti deranjati (puteti medita in casa, sau in natura). Opriti televizorul, telefoanele, orice alte surse de zgomot. Explicati familiei sau prietenilor ca nu doriti sa fiti deranjati in urmatoarele 15, 30, sau 60 de minute.
2) Inainte de a va aseza, pregatiti muzica potrivita. Este de preferat sa folositi castile, atat pentru a izola zgomotul de fundal cat si pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Cea mai buna este muzica instrumentala, cat mai linistitoare, fara schimbari bruste de ritm, in surdina sau la un volum mediu.
3) Pentru ca in starea de meditatie notiunea timpului este alterata, este indicat sa va setati un ceas cu alarma care sa va semnaleze momentul cand doriti sa incheiati meditatia. (evitati insa alarmele foarte zgomotoase).
4) Pozitia corpului este foarte importanta. Fie ca stam in 'lotus' sau rezemati de un perete sau de spatarul scaunului, spatele trebuie sa fie drept, ca si cum un fir invizibil ne-ar strabate intreg corpul, iesind prin crestetul capului. In general postura sa fie confortabila, fara a tine umerii rigizi, si fara incrucisarea picioarelor. Palmele sa fie indreptate in sus, odihnindu-se pe coapse, iar ochii inchisi. Atentie! Nu meditam culcati, pentru ca trebuie sa ramanem constienti. Vom evita atingerea starii de somn, nu acesta este scopul meditatiei.
Va puteti concentra pe respiratie, urmarind pur si simplu circuitul inspiratiei si expiratiei ce se petrece in mod natural, sau va puteti concentra pe anumite sunete sau ritmul muzicii. Intr-o prima faza se poate atinge starea 'Alfa', in care atentia este in totalitate indreptata spre interior. 'Zumzetul' ambientului isi pierde din intensitate, orice zgomote fiind percepute 'infundat'. Dupa o meditatie reusita ne vom simti revigorati, ne vom concentra mai usor, vom fi mai inspirati, mai impacati cu noi insine si mai constienti de potentialul si abilitatile noastre. Aceasta pentru ca, oprindu-ne gandurile, vom deschide canalul comunicarii cu Universul (aflat in crestetul capului), putand primi un dus de energie cosmica, sau 'prana' -lumina de care corpul nostru eteric are nevoie pentru a sustine functiile vitale ale corpului fizic. In mod normal aceasta energie este primita in timpul somnului, dar primita in stare de constienta efectele sunt si mai benefice. De aceea postura corpului este atat de importanta.
Treptat, cu o practica indelungata, se poate atinge si starea 'Theta' , cea mai adanca stare alterata de constiinta, in care putem realiza comunicarea cu Supra-Eul, si in care putem primi chiar mesaje de la Divinitate.
Namaste, si mult succes!

Mai jos cateva exemple de meditatii ghidate:

Ce sunt meditatiile ghidate? Meditatii in care se atinge starea alfa sub indrumarea celui care ne ghideaza, este o modalitate mai simpla de a medita, pentru ca in acest caz gandurile sunt directionate spre un anumit scop : iertare, vindecare, energizare, etc. Este ca o poveste in care noi suntem fie spectatori fie personaje principale, un fel de vis lucid, in care ne indreptam atentia spre ceea ce vrem sa rezolvam.

Exemple de meditatii ghidate:

1. Meditatie inainte de culcare (before bedtime)

2. Universal mind meditation

3. Wellbeing meditation (sanatate, stare de bine)

4. Meditatia pentru suflet: meditatie-pentru-suflet.mp3

5. Templul Schimbarii -vindecarea trecutului - http://elenacocis.ro/templul-schimbarii-media/

6. Meditatia iertarii de sine si de altii

7. "Exercitiul pentru dizolvarea resentimentelor".

Stai linistit, inchide ochii si lasa-ti mintea si corpul sa se relaxeze. 
Apoi imagineaza-ti ca esti intr-o sala de teatru intunecoasa si ca in fata ta este o mica scena.

Pune persoana pe scena fata de care ai cele mai puternice resentimente. Poate sa fie
dintrecut sau din prezent, vie sau diparuta. Cand poti sa vezi clar aceasta persoana, vizualizeaza
ca i se intampla lucruri placute. Lucruri care sa insemne ceva pentru ea. O vezi zambind si fericita. Pastreaza aceasta imagine pentru cateva minute, apoi las-o sa se stearga incet. Vreau sa mai adaug un pas. Dupa ce aceasta persoana paraseste scena, pune-te pe tine pe scena. Vezi lucruri bune intamplandu-se tie. Te vezi zambind si fericit. Constientizeaza ca abundenta Universului este suficienta pentru toti".