luni, 17 iunie 2013

Ayurveda

Ayurveda este un sistem unitar de medicina, ce s-a dezvoltat in India, si are o vechime de peste 5000 de ani. Cuvantul Ayurveda vine din sanscrita si inseamna 'Stiinta Vietii' .
Ayurveda identifica 5 elemente care stau la baza intregii Creatii: eter (sau spatiu), aer, foc, apa si pamant. Aceste elemente se manifesta in corpul uman sub forma a trei principii de baza sau 'dosha':
- din combinatia ETER+AER rezulta dosha Vata
- din combinatia FOC + APA rezulta Pitta
- din combinatia PAMANT + APA rezulta Kapha.

  Aceste trei elemente - vata, pitta, kapha - determina si regleaza toate functiile biologice, fiziologice si patologice ale trupului, dar si caracteristicile emotionale si spirituale ale fiecarui om. Datorita faptului ca ele guverneaza toate functiile noastre vitale, atunci cand sunt in echilibru, suntem sanatosi, iar cand nu sunt echilibrate, se instaleaza bolile.
  Potrivit invataturii Ayurveda, o intelegere clara a celor trei elemente constituie conditia de baza a capacitatii de vindecare. Asadar, in primul rand este esential sa stabilim care este tipologia noastra, mai exact care din aceste elemente ne caracterizeaza cel mai tare in mod natural, care este in prezent dosha ce ne guverneaza, si care sunt dezechilibrele din organismul nostru. Vezi care este tipologia ta ayurvedica, facand acest test: test-pentru-analiza-tipologiei ayurvedice
  http://www.eattasteheal.com/ayurveda101/bodytypes.htm
  Tipologia Vata

  Aceste persoane au structuri mai delicate, şi o aparenţă mai sveltă; ele sunt fie foarte înalte, fie foarte scunde. Sunt subtiri, cu maini si picioare lungi, in acord cu tendintele modei actuale. Prezintă dificultăţi în a lua în greutate, tocmai de aceea ele dispun de rezerve mici de energie, obosesc repede şi de asemenea se dezechilibrează repede. Pielea lor are tendinţa de a fi uscată şi rece. Părul este închis la culoare, uscat, uneori cârlionţat şi predispus la degradare. Nasul, mâinile şi picioarele au tendinţa de a fi reci din cauza circulaţiei sanguine deficitare ce caracterizează constituţia de tip Vata. Ochii sunt în general albastri. Mişcările şi vorbirea sunt în general rapide, chiar precipitate iar somnul este uşor şi cu dese întreruperi. Mental, aceste persoane sunt neliniştite şi au mereu multe idei, fiind entuziasmate de nou. Ele sunt creative şi imaginative, dar prezintă în acelaşi timp un sentiment de teamă şi anxietate. Ele au o voinţă in general mai slaba. Schimbarea poate sa caracterizeze cel mai bine natura lor interioara.

  Pentru armonizarea acestei tipologii, este necesara integrarea urmatoarelor atitudini: 
  1. Regularitatea este cuvantul-cheie, ele trebuind sa urmareasca a avea un stil de viata cat mai regulat, disciplinat si care sa urmeze pe cat posibil o anumita rutina.
  2. Odihna profunda, linistea si relaxarea, la toate nivelele fiintei;
  3. Amplificarea caldurii corporale, chiar prin mijloace simple, cum ar fi bautul unor lichide calde;
  4. (Auto)Protectia, prin eliminarea pe cat posibil a stimulilor senzoriali negativi si a factorilor de stres;
  5. O alimentatie corespunzatoare, nu foarte grea, dar hranitoare si la intervale regulate;
  6. Practica periodica a masajului ayurvedic cu ulei, pentru combaterea uscaciunii, care este foarte utila, in cazul lor predominand simtul atingerii.
  Tipologia Pitta
  Persoanele aparţinând tipologiei Pitta au în general forme medii, un corp armonios, elastic si bine proportionat, care se remarca fara eforturi. Dau un aspect de forta supla. Pielea lor caldă poate fi foarte delicată şi sensibilă, având o pilozitate fină. Întrucât temperatura corpului este în general mai ridicată, ele pot să-şi dezechilibreze foarte uşor Pitta dosha prin expunere prelungită la soare (de multe ori nici nu suporta aceasta, instinctiv). Ochii lor sunt foarte sensibili, si au tente verzui. Sunt genul foarte ocupat, de obicei realizând multe lucruri în viaţă. Sunt tipul intelectual, având o vorbire precisă şi clară. Sunt iuţi, ambiţioase, curajoase, pline de viata si pasiune; ii judeca adesea pe ceilalţi, fiind foarte exigente. Manifesta un control nativ in ceea ce fac. Somnul lor este moderat şi preferă climatul mai răcoros. Au  încredere în forţele proprii şi spiritul lor practic răzbate din tot ceea ce fac. Aceste persoane ţin de obicei la propriile păreri şi principii, care uneori pot să ducă la fanatism. Intensitatea ii caracterizeaza cel mai bine in ceea ce fac.

  Pentru armonizarea acestei tipologii, este necesara integrarea urmatoarelor atitudini:

  1. Moderatia(adica fara excese de nici un fel) este cuvantul-cheie, care poate armoniza cel mai bine si global, daca este aplicata in toate aspectele vietii;
  2. Mentinerea unei stari de echilibru intre activitate si repaos, prin detasare, stiut fiind ca astfel de fiinte au tendinta de a se suprasolicita, profitand si de intensitatea mare pe care o au in actiune;
  3. Mentinerea unei stari de racoare la toate nivelele, intrucat se pot asemana adesea cu un motor supraincalzit;
  4. Autocontrolul asupra apetitului si a efortului exagerat;
  5. Preocuparea pentru destindere si pentru a zambi;
  6. Interactiunea directa cu frumusetile Naturii, care este foarte armonizatoare, in cazul lor predominand simtul vazului.
  Tipologia Kapha

  Tipologia KAPHA este cea mai robusta si bine cladita. Femeile din acest tip pot fi considerate simbolul feminitatii implinite si al maternitatii. Pielea este lucioasă, curată, de obicei cu tente pale, "ca de lapte", rece la atingere. Firul de păr este gros şi des, cu aspect sănătos, de obicei ondulat. Ochii sunt albaştri sau căprui, mari, uşor umezi, cu albul ochilor de obicei foarte alb si emana un magnetism atractiv. Sunt înzestrate cu mult calm şi răbdare. Sunt devotate, iubitoare, protectoare si tolerante. Din punct de vedere mental sunt calme, stabile şi ferme. Uneori pot să fie posesive şi lacome, dar sunt grijulii şi greu de scos din starea lor de calm. Oamenii la care predomină KAPHA DOSHA sunt cei mai mulţumiţi dintre toate constituţiile, dar în acelaşi timp par să fie mai puţin pasionali datorită tendinţei lor de introvertire şi retragere. Somnul lor este in general lung. Capacitatea lor de înţelegere este mai lentă, dar odată ce au înţeles nu mai uită. Se poate observa o anumită greutate maiestuoasa în felul în care ei păşesc şi un fel de seninătate în zâmbetul lor. Stabilitatea le este caracteristica.

  Pentru armonizarea acestei tipologii, este necesara integrarea urmatoarelor atitudini:

  1. Stimularea este cuvantul-cheie in cazul lor, si trebuie aplicata in toate domeniile vietii (miscare fizica, alimentatie, ritm cotidian etc) Trezirea interesului si a creativitatii, printr-o varietate de experiente benefice;
  2. Existenta unui mediu calduros (desi sunt rezistente la frig, acesta le "amorteste" cumva, subtil);
  3. Realizarea cat mai constanta a unor exercitii fizice;
  4. O alimentatie adecvata, cu reducerea tendintei spre "dulce", care sa permita tinerea sub control a greutatii(intrucat simturile lor predominante sunt gustul si mirosul);
  5. Mentinerea unei atitudini dinamice si optimiste;
  6. Utilizarea procedeelor traditionale de masaj uscat(stimulator).
  Vezi si:

  Pentru echilibrare si vindecare Ayurveda utilizeaza mai multe metode: masaj, meditatie, aromaterapie, cristaloterapie, anumite exercitii fizice, detoxifiere, insa rolul central il ocupa nutritia.  Alimentele, fie ca sunt solide sau lichide, au fost impartite pe mai multe categorii in functie de proprietatile lor (temperatura, culoare, gust, densitate, efecte asupra corpului).

  O simfonie a gusturilor
  Ayurveda identifica 6 gusturi : Dulce, Acru, Sarat, Amar, Iute si Astringent.


  Gusturi ce armonizeaza
  Gusturi ce dauneaza  Vata
  Dulce,Acru, Sarat
  Amar, Iute, Astringent
  Pitta
  Dulce, Amar, Astringent
  Acru, Sarat, Iute
  Kapha
  Iute, Amar, Astringent
  Dulce, Acru, Sarat

  Sfaturi privind cele 6 gusturi:

  1) Include toate cele 6 gusturi in fiecare mancare
  Cele 6 gusturi ne ofera o harta care ne arata cum sa ne hranim. In loc sa ne uitam la etichetele nutritionale pentru a calcula procentul de protein si carbohidrati, cele 6 gusturi ne ghideaza natural catre ce are nevoie corpul nostru. Fiecare gust ne hraneste mintea, corpul, simturile, si spiritul intr-un mod unic. Dintr-o perspectiva nutritionala moderna, fiecare din cele 6 gusturi corespunde unei categorii de alimente ‘de baza’ asa cum au fost ele clasificate stiintific. Mancarurile dulci de exemplu sunt bogate in grasimi, proteine, carbohidrati, si apa, in timp ce mancarurile amare sau astringente, sunt bogate in vitamine si minerale.
  Creierul trimite semnale catre corp atunci cand are nevoie de energie din mancare. Prin incorporarea tuturor celor 6 gusturi la fiecare masa, ne asiguram ca aceste semnale sunt corect interpretate si urmate, evitand astfel poftele dupa anumite alimente sau consumul in exces al altora. Nu va ganditi ca imbinarea acestor 6 gusturi este ceva complicat sau dificil. Daca adaugam putina lamaie intr-un fel de mancare vom obtine gustul acru, tot asa cum o salata poate da gustul amarui sau astringent.

  2) Ghideaza-te dupa propria structura ‘doshica’ pentru a stabili care sunt cele mai potrivite combinatii de gusturi si alimente pentru tine.
  Corpul va cauta in mod natural gusturi care sa-i echilibreze structura doshica , in timp ce va respinge pe cele ce nu-i sunt favorabile. In acest sens, lucrurile stau destul de simplu: daca ne vom asculta instinctul, vom ajunge in mod natural la cea mai potrivita mancare pentru noi. Persoanele de tip ‘Vata’ de exemplu sunt atrase de alimente umede, moi, dense, in timp ce persoanele de tip ‘kapha’ prefera alimente usoare si uscate. Nutritia ayurvedica recomanda includerea tuturor celor 6 gusturi in fiecare masa, dar pastrand in proportie mai mare acele gusturi care echilibreaza cel mai bine propria voastra structura. Un individ de tip ‘pitta’ de exemplu, ar trebui sa caute alimente ‘reci’, preponderent amare sau astringente, cum ar fi fenicul sau alte legume bogate in frunze, iar pe cele ‘fierbinti’,cu gust iute sa le consume cu moderatie.

  Gusturile potrivite fiecarei tipologii

  1. Tipologia Vata
  Persoanelor Vata le sunt recomandate gusturile Dulce, Acru si Sarat. 
  Gusturile Amar, Astringent si Picant sunt mai putin benefice pentru acesti indivizi pentru ca le “usuca” sistemul si le intensifica dezechilibrele emotionale. Chiar daca primele trei gusturi mentionate le fac bine, ei trebuie totusi sa evite sa faca excese de orice fel pentru ca Vata este mare amatoare de excese care o perturba foarte tare.

  Cereale: 
  De preferat: grau (cel mai bun, daca nu aveti alergie la el), ovaz, orez, amaranth, quinoa.
  De evitat: Celelalte cereale: hrisca, porumb, orz, mei, secara, cuscus, grau spelta, tapioca nu le sunt recomandante pentru ca acestea maresc uscaciunea interioara – totusi, pot fi consumate ocazional insa cu mai multa apa, Ghee sau ulei. Painea obisnuita, cu drojdie, nu le este deloc indicata intrucat le da multe gaze si ii baloneaza. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel. Atentie doar sa nu fie pregatita prea uscata. De asemenea, nerecomandate sunt cerealele expandate si muesli.

  Legume
  Favorizati legumele gatite, nu cele crude care sunt mai greu de digerat de persoanele Vata. Nu se recomanda legumele crude, congelate sau uscate.De preferat: varza gatita, sfecla rosie (numai gatita), morcovii (numai gatiti), conopida (uneori), castravetii (fara coaja), fasolea verde, praz, ceapa (doar gatita), salata verde (uneori), masline negre, patrunjel, pastarnac, dovlecel, dovleac, ridichi (uneori si neaparat gatite, nu crude), spanac (nu crud), ridichea Daikon (ocazional).
  De evitat: rosiile (foarte rar si numai gatite, niciodata crude), maslinele verzi, ciupercile, conopida cruda, broccoli, varza cruda, telina, vinetele, ceapa cruda, ardeii, cartofii albi.

  Fructe
  NU consumati fructe crude decat daca sunt foarte bine coapte, dar nu innegrite (de exemplu bananele). NU se recomanda fructele uscate decat daca in prealabil sunt inmuiate in apa sau gatite (gen stafide, curmale, smochine, etc).
  De preferat: mango, caise, cirese, struguri, grapefruit, nectarine, piersici, portocale, avocado, prune, ananas, papaya, smochine, curmale, lamai, pepene galben, nuca de cocos, afine, kiwi, lime, capsuni (toate trebuie sa fie bine coapte, dar nu “trecute”). Merele pot fi consumate, dar numai gatite.
  De evitat: coacaze, rodia, banane verzi, mere crude, pere, smochine uscate, curmale uscate, stafide uscate, perje uscate, pepene verde.

  Legume cu boabe: 
  Pentru ca leguminoasele formeaza gaze in intestine, ele trebuie intotdeauna gatite cu condimente care sa contrabalanseze acest neajuns. De asemenea, pentru a le taia din uscaciune, ele trebuie inmuiate cel putin 1 ora inainte sa fie fierte, mai mult daca stiti ca aveti o digestie slaba. Le puteti lasa la inmuiat chiar de seara pana dimineata. Aruncati apa respectiva si fierbeti-le in apa curata. Daca sesizati ca inca produc gaze, atunci fierbeti-le in destula apa timp de 5-10 minute, apoi aruncati acea apa si continuati sa le fierbeti in alta proaspata.
  In India exista obiceiul de a decoji boabele si a le despica in doua. Acest proces le face mai usor de fiert precum si mai putin producatoare de gaze. Persoanele Vata ar trebui sa prefere acest tip de boabe despicate in doua pentru ca sunt si mai usor de digerat.
  De preferat: linte rosie (Masoor Dal), fasole Mung (Moong Dal), Tur Dal, Urad Dal.
  De evitat: fasolea Adzuki, fasolea neagra, fasolea alba cu ochi negru (Lohbia), nautul, fasolea rosie (Kidney Beans), lintea maro, mazarea uscata, soia, tempeh, fasolea alba, miso. Folositi tofu doar ocazional si nicidecum rece, negatit. La fel si laptele de soia si alte produse de soia.

  Lactate: foarte bune pentru Vata, daca nu sunteti alergici la ele. Totusi, branzeturile tari trebuie folosite arareori si numai gatite.
  De preferat: unt, lapte de vaca, lapte batut, branza, paneer, ghee, branza si lapte de capra, smantana (rar), iaurt (diluat cu apa si condimentat).
  De evitat: lapte praf, iaurt (rece, nediluat sau cu fructe).

  Nuci si seminte
  persoanele de tip Vata pot manca orice fel de nuci si seminte, insa nu zilnic. Ele sunt alimente prea concentrate pentru puterea slaba digestiva a tipologiilor Vata.
  De preferat: migdalele (excelente, dar fara coaja), nucile, caju, alune, fistic, nuci pecan, nuci macadamia, nuci charole, arahide, halva, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui, susan, tahini, seminte de in.
  De evitat: popcorn, psyllium.

  Uleiuri
  In general, toate uleiurile sunt bune pentru Vata, insa si aici unele sunt mai recomandate decat altele.
  De preferat: ulei de susan (cel mai bun), ghee, ulei de masline.
  De evitat: ulei de sofranel, ulei de in.

  Indulcitori:
  Dulcele calmeaza Vata, insa trebuie folosit cu moderatie pentru ca excesul perturba Vata.
  De preferat: malt de orz, miere (neprocesata si negatita), jaggery, sirop de orez, zahar brut de trestie (tipurile Turbinado si Sucanat, pentru ca sunt neprocesate).
  De evitat: sirop de artar (doar ocazional), zaharul alb.

  Condimente: toate condimentele sunt bune pentru Vata, insa in cantitati moderate. Persoanele Vata au tendinta sa foloseasca condimentele in exces in speranta ca-si vor imbunatati astfel abilitatea de a digera.
  De evitat: caraway (sau chimen salbatic – la noi in tara acest chimen se gaseste pe la toate magazinele si este de fapt caraway! Acum exista de cumparat si chimen adevarat numit Jeera.)

  2. Tipologia Pitta
  Persoanele Pitta ar trebui sa evite gusturile Acru, Sarat si Iute si ar trebui sa foloseasca mai mult gusturile Dulce, Amar si Astringent intrucat acestea trei din urma ii racoresc. Daca persoanele Vata trebuie sa evite cafeaua si zaharul alb,Pitta trebuie sa stea departe de carne, oua, alcool si sare. Aceste substante maresc agresivitatea innascuta a persoanelor Pitta . Ei ar trebui sa prefere cerealele, fructele si legumele pentru ca acestea sunt racoritoare pentru fierbinteala Pitta. De fapt, cea mai buna optiune alimentara pentru Tipologia Pitta este vegetarianismul. 

  Cereale: 
  De preferat: orz (este super-perfect pentru Pitta), orez alb, ovaz, grau, grau spelta, amaranth, cuscus, pastele fainoase, tapioca.
  De evitat: orezul integral, hrisca, porumb, mei, secara, fulgii de ovaz. Acestea nu le sunt recomandante pentru ca maresc caldura interioara. Painea obisnuita, cu drojdie, nu le este deloc indicata. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel. De asemenea, nerecomandat este si muesli.

  Legume: indivizii Pitta pot manca legume cat e ziua de lunga. Singura lor preocupare trebuie sa fie doar sa le evite pe cele cu gust acru sau picant si sa le prefere pe cele cu gust dulce sau amar.
  De preferat: sfecla rosie (gatita), broccoli, varza, morcovii (daca-s gatiti pot fi mancati oricand; daca-s cruzi trebuie mancati doar ocazional), conopida, telina, castravetii, fasolea verde, praz (numai gatit), salata verde, ciuperci, masline negre, ceapa (numai gatita), patrunjel, pastarnac, ardei, dovleac, ridichi (numai gatite), dovlecel.
  De evitat: sfecla cruda, ridichea Daikon, vinetele, praz crud, masline verzi, ceapa cruda, ridichi crude, spanac, rosiile (sub toate formele-sunt complet nerecomandate).

  Fructe: consumati fructe dulci si evitati fructele acre. Daca vreunul din fructele interzise din lista de mai jos este exceptional de dulce, poate fi mancat. Si invers: daca vreunul din fructele recomandate din lista de mai jos este acru, refuzati-l.
  De preferat: merele dulci, caisele dulci, avocado, afinele (numai daca sunt dulci), ciresele dulci, nuca de cocos, smochinele, curmalele, strugurii rosii (excelenti pentru Pitta), lime (uneori), mango copt (“Regele” fructelor pentruPitta), pepenii verzi si galbeni (foarte racoritori pentru Pitta, in special cei verzi), portocalele (numai daca sunt dulci), papaya (ocazional), pere, ananas (numai bine copt si dulce-nu de la conserva), prune dulci, perje, rodie, stafide.
  De evitat: merele acre, caisele acre, bananele (de preferat doar bine coapte dar nu trecute – permise din cand in cand, nu zilnic si numai pentru indivizii sanatosi si echilibrati), afinele acre, ciresele acre, coacaze, grapefruit, strugurii verzi, kiwi (permis arareori si numai daca e foarte bine copt), lamaia, mango necopt, portocalele acre, piersicile, nectarinele, ananasul acru, prunele acre, capsunile, visinele.

  Leguminoase: Desi indivizii Pitta digera bine leguminoasele, totusi nu trebuie sa le consume excesiv pentru ca ele pot agrava Pitta cu aciditatea lor.
  De preferat: fasolea Adzuki, fasole Mung (Moong Dal), linte rosie (Masoor Dal), fasolea alba, fasolea neagra, fasolea alba cu ochi negru (Lohbia), nautul, fasolea rosie (Kidney Beans), lintea maro, mazarea uscata, soia, tofu, tempeh, lapte de soia.
  De evitat: miso, Tur Dal, Urad Dal.

  Lactate: cele dulci sunt bune (de genul lapte dulce sau iaurt proaspat facut in casa), daca nu sunteti alergici la ele; cele acre trebuie evitate (de genul iaurtului din comert).
  De preferat: unt nesarat, lapte de vaca, branza (cu pasta moale, nematurata si nesarata), paneer, Ghee, branza si lapte de capra, iaurt (proaspat si diluat cu apa).
  De evitat: unt sarat, lapte batut, smantana, branza maturata sau cu pasta tare (gen parmezan), iaurt (rece, simplu sau cu fructe).

  Nuci si seminte: majoritatea nucilor si semintelor nu sunt recomandate tipologiei Pitta pentru ca le maresc caldura interioara si contin prea mult ulei.
  De preferat: migdalele (numai inmuiate de seara in apa si decojite), nuci charole, seminte de in, halva (nu se refera la halvaua uleioasa pe care o stim noi ci la deserturile numite Halwa, facute din fructe si presarate cu migdale), popcorn (nesarat si fara ulei), psyllium, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac (uneori).
  De evitat: migdalele cu coaja, nuci, caju, fistic, nuci macadamia, arahide, nuci pecan, alune de padure, seminte de susan, tahini, seminte chia.

  Uleiuri: In general, persoanele Pitta nu au voie sa consume decat cantitati mici de ulei.
  De preferat: ulei de floarea soarelui (cel mai bun), Ghee, ulei de masline (unul din cele mai bune), ulei de rapita, ulei de soia, ulei de in, ulei de nuca.
  De evitat: ulei de sofranel, ulei de susan, ulei de porumb, ulei din samburi de caise, ulei de migdale.

  Indulcitori: Dulcele calmeaza Pitta.
  De preferat: malt de orz, sirop de orez, sirop de artar, zahar brut de trestie (tipurile Turbinado si Sucanat, insa si Demerara, pentru ca sunt neprocesate).
  De evitat: miere (buna doar neprocesata si negatita-arareori), jaggery, zaharul alb, melasa.

  Condimente: condimentele maresc agresivitatea si nerabdarea tipice Pitta. Persoanele de tip Pitta ar trebui sa reziste tentatiei de a folosi condimente puternice, picante, si sa foloseasca doar acele condimente mentionate mai jos, care sunt racoritoare. Lista de condimente nepermise este mult mai lunga decat cea cu condimente recomandate.
  De preferat: busuioc verde, piper negru (rar), chimen salbatic (cantitati moderate), cardamon (cu moderatie), scortisoara,coriandru, chimen (adica Jeera), frunze de Curry, marar (verde si seminte),fenicul, ghimbir (doar proaspat), menta (cat de des si de toate felurile), patrunjel (cu moderatie), sofran, turmeric, vanilie (cu moderatie), tarhon (ocazional).
  De evitat: sare (de folosit doar putina – nu o indepartati complet din alimentatie), ajwain, anason stelat, anason, asafoetida (hing), busuioc uscat,dafin, piper cayenne, cuisoare, schinduf, usturoi, ghimbir pulbere, nucsoara, maghiran, seminte de mustar (inclusiv mustarul sub forma de pasta de la borcan), rozmarin, oregano, paprika, pippali, mac, salvie, cimbru, cimbrisor

  3. Tipologia Kapha
  Este recomandat persoanelor Kapha sa se concentreze asupra gusturilor Amar,Astringent si Picant pentru ca le invioreaza trupul si mintea. Ei ar trebui sa evite gusturile Dulce, Sarat si Acru care nu fac dacat sa-i mentina fixati in propriile tabieturi. Indivizii Kapha au interdictie la alimentele prajite si mancarurile grase si ar fi foarte bine daca ar refuza lactatele. Grasimile sunt cele mai rele pentru Kapha, iar legumele cele mai bune. De asemenea, persoanelor Kapha le este recomandata moderatia in privinta cantitatii de hrana pe care o ingereaza.

  Cereale: 
  Kapha au nevoie de cantitati mai mici de cereale fata de celelalte doua tipologii.
  De preferat: hrisca si mei (cele mai bune), orz, porumb, cuscus, orez (numai basmati si salbatic-cu moderatie), secara, quinoa (uneori), amarant (uneori), tapioca, musli. Toate acestea sunt incalzitoare si usuca – lucruri de care Kapha are nevoie.
  De evitat: ovaz, pastele fainoase (arareori permise), orez brun si alb, grau (este prea greu, rece si uleios pentru Kapha). Painea obisnuta, cu drojdie, nu le este absolut deloc indicata. Daca totusi nu puteti renunta la painea cu drojdie, cea mai buna forma de a o consuma este uscata/prajita la toaster. Painea de tip lipie, fara drojdie, este mult mai buna dar si aceasta trebuie consumata cu moderatie. Bucataria indiana are numeroase tipuri de paine de acest fel.

  Legume
  toate legumele sunt bune cu unele exceptii. Se recomanda legumele amare si picante si ar trebui evitate legumele dulci si suculente. De asemenea, aceste persoane pot consuma legumele crude sau pregatite la aburi ori sotate.
  De preferat: sfecla rosie, broccoli, varza, morcovii, conopida, telina, cartofii albi, ridichea Daikon, vinetele, fasolea verde, praz, salata verde (uneori), ciuperci, ceapa, patrunjel, ardei, ridichi, spanac, rosii (numai gatite).
  De evitat: cartofii dulci (Yam), dovlecel, castraveti, rosiile (niciodata crude), maslinele negre si verzi, dovleac, pastarnac (arareori).

  Fructe
  Persoanele Kapha trebuie sa evite atat fructele foarte dulci cat si pe cele foarte acre, precum si orice fruct care este foarte suculent. Fructele astringente sunt bune.
  De preferat: cirese, struguri, nectarine, piersici, capsuni (sunt ok cu moderatie), afine, lime (ok cu moderatie), lamai (ok cu moderatie), visine. Merele sunt cele mai bune, la fel si perele, caisele, coacazele si rodia. Mango este ok daca e consumat uneori (vara). Prunele uscate sunt bune.
  De evitat: rubarba, nuca de cocos, bananele, pepene verde, curmalele (proaspete), smochinele (proaspete), papaya, kiwi, pepenii galbeni, avocado, portocalele, prunele si ananasul.

  Leguminoase
  Persoanele Kapha nu ar trebui sa consume leguminoase prea des. Organismul lor nu cere atatea proteine. Insa si in acest caz exista leguminoase de preferat si de evitat.
  De preferat: fasolea alba, fasolea Adzuki, fasolea neagra (printre cele mai bune), fasolea alba cu ochi negru, nautul, lintea rosie (Masoor Dal) (foarte recomandata), lintea maro, fasolea/lintea Mung (Moong Dal) (de preferat), Tur Dal, mazarea uscata, laptele de soia, Tempeh, Tofu gatit.
  De evitat: fasolea rosie (Kidney Beans), soia, Miso, faina de soia, sosul de soia, Tofu rece, Urad Dal.

  Lactate
  Persoanele Kapha nu au nevoie de caracteristicile uleioase, grase, grele, lipicioase si racoritoare ale lactatelor.
  De preferat: laptele de capra (care are o natura mai “fierbinte” decat cel de vaca si nu cauzeaza probleme respiratorii si de piept), iaurt (doar cantitati mici si diluat cu apa, nu rece sau cu fructe), branza numai de capra (nesarata si nematurata), lapte batut (ok ocazional).
  De evitat: lapte praf, iaurt (rece, simplu sau cu fructe), inghetata, lapte de vaca, smantana, unt (sarat sau nesarat), branza de vaca (proaspata sau maturata), cascaval, cas, urda.

  Nuci si seminte: Persoanele de tip Kapha nu necesita energia rece, uleioasa si grea a acestor alimente si trebuie sa le evite.
  De preferat: nuci charole, migdale (ok foarte rar, numai inmuiate in prealabil si fara coaja), seminte chia, popcorn (fara sare si unt), seminte de dovleac (ok ocazional), seminte de floarea soarelui (ok ocazional), seminte de in (ok ocazional).
  De evitat: nuci, caju, alune, fistic, nuca de cocos, nuci pecan, nuci macadamia, arahide, seminte de pin, halva, susan, tahini, psyllium (ok doar foarte rar).

  Uleiuri: In general, uleiurile NU sunt bune pentru Kapha, insa si aici unele sunt mai recomandate decat altele. Ar fi bine sa foloseasca uleiurile in cantitati foarte mici, atat in alimentatie cat si pentru uz extern.
  De preferat: ulei de porumb (cel mai bun), ulei de rapita, ulei de susan (de folosit numai extern), ulei de floarea soarelui, Ghee, ulei de migdale.
  De evitat: ulei de in (ok doar ocazional), ulei de avocado, ulei de caise, ulei din nuca de cocos, ulei de masline, ulei de sofranel, ulei de soia, ulei de nuca, ulei de primula, ulei de susan (a nu se folosi intern).

  Indulcitori: Dulcele mareste Kapha, si de aceea aceste persoane nu ar trebui sa foloseasca alt indulcitor decat mierea naturala.
  De preferat: mierea (naturala, neprocesata, neincalzita/negatita).
  De evitat: zaharul alb, malt de orz, fructoza, jaggery, sirop de orez, melase, zahar brut de trestie, sirop de artar.

  Condimente: toate condimentele sunt bune pentru Kapha. Ele trezesc si dinamizeaza organismul acestor persoane.
  De evitat: sarea.


  Toxinele -cauze si efecte (Agni si Ama)

  Agni este focul biologic care regleaza metabolismul. De agni depind longevitatea, inteligenta, intelegerea, perceptia si capacitatea de asimilare. Atunci cand agni se reduce, ca urmare a dezechilibrului intr-una sau mai multe dosha, apar efecte negative asupra metabolismului, iar capacitatea de aparare si sistemul imunitar se deregleaza. Componente importante ale hranei raman nedigerate si deci neasimilate. Ele se strang in intestinul gros. Aceasta materie denumita Ama, supusa unor procese chimice, da nastere la toxine, care trec in sange si in sistemul circulator. Radacina tuturor bolilor este ama, a carei formare are diverse cauze, principala cauza fiind consumul de alimente incompatibile cu structura noastra.

  Toxinele pot aparea si datorita unor sentimente refulate, acestea deregland echilibrul vata, care influenteaza sistemul imunitar. Sentimentele de suparare si furie refulate modifica mucoasa vezicii biliare, a canalelor biliare, si a intestinului subtire, si accentueaza pitta, ceea ce duce la inflamarea peretilor stomacului si ai intestinului subtire.
  In mod similar, teama si ingrijorarea modifica flora intestinului gros, ducand la balonari, colite, iar mai apoi la afectiuni la nivelul ficatului si inimii.
  Alergiile de asemenea vin tot din dereglarea sistemului imunitar datorata inhibarii emotiilor. Un om nascut cu constitutie pitta va deveni sensibil la mancarurile iuti, condimentate, care accentueaza pitta.Pentru oamenii cu constitutie kapha, anumite alimente specifice cum sunt produsele lactate, vor provoca tuse, curgerea nasului, congestii respiratorii, astm. Ayurveda recomanda sa se analizeze fara inhibitii sentimentele si sa li se dea frau liber, pentru a putea disparea efectele nocive ale infranarii lor.

  Retete pentru eliminarea toxinelor:
  http://bucatarieindiana.wordpress.com/remedii-ayurvedice/cumin-coriander-fennel-tea-ceai-de-chimen-coriandru-si-fenicul/
  http://www.doctoroz.com/videos/5-ways-fight-fat-ayurveda

  Vezi aici o discutie cu dr. Kulreet Chaudhary despre detoxifiere si metodele ayurvedice pentru slabit:

  Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu