miercuri, 19 mai 2010

Despre Karma

Pentru ca am observat ca acest subiect nu poate fi ocolit atunci cand vorbim despre spiritualitate, vindecare, sau ezoterism, voi incerca sa clarific intr-un limbaj cat mai 'profan' termenul de karma, facand desigur referire la teorii general acceptate...
In primul rand, sa luam cuvantul in sine. Provine din limba sanskrita, si are aceeasi semnificatie atat in traditia hindusa cat si in cea buddista : orice actiune/cauza va genera o consecinta /efect . Dar pentru o explicatie completa, notiunea de karma trebuie corelata cu ideea de reincarnare. In acest sens se diferentiaza de traditia crestina, unde avem termenul de 'destin', prezentat ca fiind predefinit si desfasurandu-se pe parcursul unei singure vieti. Astfel, karma reprezinta in sensul mai larg, totalitatea actiunilor, si a consecintelor ce rezulta din acestea, atat pentru ceea ce am infaptuit in aceasta viata, cat si pentru vietile 'anterioare' si cele ce 'vor urma'.
Desigur, pentru toti cei care au crescut in doctrina ortodoxa sau catolica, aceasta notiune este foarte greu de acceptat. Biblia nu prezinta reincarnarea ca fiind posibila, cu toate ca anumite referiri s-au pastrat (dar ca orice altceva in Biblie, totul este interpretabil). Nu vreau sa fac aici un discurs teologic de istorie a religiilor. Dar cred ca anumite lucruri pot fi , macar pe scurt, clarificate.
O alta diferenta majora vine si din modul in care divinitatea intervine in evolutia umana. In traditia iudaica sau musulmana, chiar si in cea crestina daca privim vechiul Testament, aceasta interventie este mai degraba punitiva. Dumnezeu este prezentat ca fiind atotputernic, si inzestrat cu toate caracteristicile unui comandant de osti. Razboinic si orgolios, pretinde sa fie ascultat intru totul, si isi exercita furia colosala pentru corectarea 'abaterilor' de la regulile impuse 'prin lege' (judecarea pacatosilor).
In credintele orientului indepartat insa, accentul se pune pe seama propriilor decizii si actiuni care nu fac decat sa declanseze legea cauzei si efectului. Astfel, rolul Divinitatii, se schimba din 'calau', in 'maestru, invatator'. Nu este nevoie de o pedeapsa, pentru ca 'lectiile' pot fi invatate cu rabdare, pe parcursul mai multor vieti.
Dar, interesant este faptul ca 'miza' este aceeasi: eliberarea sufletului si atingerea starii de iluminare sau pace vesnica. In crestinism numim acest lucru 'a ajunge in Rai', in alte religii, 'a atinge Nirvana' ,Shamballa,etc.
Si acum iata intrebarea intrebarilor, care a fost pusa de filozofi si teologi din cele mai vechi timpuri: Ne putem schimba destinul sau ne putem doar resemna in fata lui?
Iar daca punem intrebarea 'karmic'...Daca ar fi sa acceptam ca tot ceea ce traim in ziua de azi, este rezultatul FIRESC a ceea ce am 'creat' in trecut, putem oare sa schimbam modul in care se vor desfasura evenimentele viitoare? Si daca da, cum? Este oare nevoie de un efort supraomenesc, sau poate fi un proces mult mai simplu?
Raspunsul nu este absolut si nici universal valabil. Pentru ca suntem unici. Deci pentru fiecare dintre noi, va exista un raspuns la fel de unic si personal, in functie de tipul nostru de relatie cu Divinitatea, in functie de capacitatea noastra de a evolua, in functie de structura interioara si limitarile mai mult sau mai putin constientizate.
Si aici intervine notiunea de 'ardere' a karmei. Ce inseamna 'a arde karma' ? Inseamna a-ti plati toate 'datoriile'. Desigur, scopul fiind evolutia, aceasta purificare poate lua nenumarate forme. Sunt oameni care nu pot evolua decat prin suferinta. Fizica sau emotionala. Sunt oameni care pot evolua prin simpla constientizare a unei probleme adanc ingropate. In mod evident acesta este si primul pas: constientizarea. Dar, o sa ma-ntrebati, cum imi dau seama ce am de rezolvat, daca nu am nici o amintire din vietile mele anterioare?
Iar eu va voi raspunde astfel: Incepe prin a-ti privi propria viata, acum si aici. Ai o stare de sanatate buna? Traiesti in bunastare, sau cu grija zilei de maine? Esti implinit in relatia cu ceilalti, sau ai senzatia ca esti tinta lor de bataie? Esti fericit in dragoste, in casnicie? Gasesti multe motive de multumire, sau viata ti se pare mai degraba un chin? Ti se pare uneori, ca ai ghinion, in tot ceea ce iti propui, si ca nimic nu-ti iese cum trebuie?
Apoi mergi mai departe: ce evenimente recurente au aparut in viata ta pana acum? ce fel de oameni observi in preajma ta mereu? Care este lucrul de care te temi cel mai mult? Prin ascutzirea capacitatii de observatie, analizeaza acele lucruri care ocupa cea mai mare pondere in viata ta. Tot ceea ce este la 'superlativ' si care iti provoaca un disconfort.
In urma acestei analize, vei gasi mai mult ca sigur un numitor comun. Sa luam de exemplu, esecul in dragoste, relatii care par ca nu duc nicaieri, si care se termina intotdeauna in lacrimi. Daca ai facut tot ce ti-a stat in puteri intotdeauna, dar totusi nu ai gasit inca un echilibru in viata ta de cuplu, atunci este foarte probabil ca aici ai de 'lucrat'. Ca aici ai acumulat blocaje, din alte vieti sau din cea in care esti acum. Din acest punct de vedere, tu ai de 'ars karma', pentru a putea restabili un echilibru la nivel subtil, la nivel de suflet. Dar asta nu inseamna ca esti 'condamnat' sa suferi toata viata pe aceasta tema. Nu, dimpotriva!. Priveste karma ca pe o busola, nu ca pe o condamnare. Singurul scop al vietii este evolutia ta, iar pentru asta ti se vor oferi intotdeauna si mijloacele necesare. Pentru ca altfel, ar fi ca si cum am trimite un copil la scoala, fara sa-i dam cartile de care are nevoie, sau profesorul care il poate ajuta sa inteleaga. Deci putem privi orice problema din viata noastra ca pe un indiciu a ceea ce avem de purificat.
In privinta diagnosticarii karmei, recomand ca studiu de baza cartile lui Lazarev. El identifica doua mari cauze ale aparitiei bolilor: agresivitatea si atasamentul. Agresivitatea interioara, nu exterioara neaparat. Dispretul fata de cei care sunt altfel decat noi, gelozia, invidia. Atasamentul fata de teluric, (bani, corp, mancare), fata de o persoana iubita, sau fata de valori abstracte (perfectionismul, dezvoltarea intelectuala,etc). Lazarev explica mecanismul karmic care este declansat, odata ce o persoana devine mult prea atasata de un lucru, sau de un sentiment, facand din acestea un scop in sine, si uitand de legatura cu divinitatea. Partea buna este ca, de cele mai multe ori, rezolvarea vine din simpla constientizare a tipului de atasament, si prin reaintoarcerea la Dumnezeu.
Deci daca ai o suferinta in acest moment, nu inseamna neaparat ca ai facut ceva gresit sau rau in alta viata, ci poate fi un sistem inconstient de auto-pedepsire pentru ceva ce ai facut chiar in aceasta viata, dar cu ceva timp in urma. In aceste cazuri insa, solutia este mult mai usor de gasit, chiar si printr-o discutie cu un vechi prieten sau cu parintii tai, sau o sesiune de terapie.
Orice este posibil, in orice forma, si in orice moment..daca ai incredere.
Semnele apar la tot pasul, si pana la urma, oricat de rataciti am fi...vom gasi drumul inapoi spre casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu