luni, 23 august 2010

Puterea de a spune Nu

Invata sa spui Nu atunci cand principiile iti sunt compromise. Atunci cand iti sunt incalcate drepturile, atunci cand simti ca adevarul este umbrit sau distorsionat. Dar mai ales, invata sa le spui Nu, celor pe care vrei sa-i ajuti. Suna egoist? Nu este.
Te-ai gandit vreodata unde ai fi astazi, daca toata lumea din viata ta ti-ar fi spus intotdeauna DA?
Daca parintii ti-ar fi dat intotdeauna tot ce iti doreai , cu toate ca nu era cel mai bun lucru pentru tine, daca profesorii ti-ar fi dat doar notele cele mai mari, daca persoana cu care ai avut o relatie nu ti-ar fi reprosat niciodata nimic, daca adevarul ti-ar fi fost intotdeauna ascuns, doar pentru ca nu era ceea ce doreai sa auzi?
Prima tendinta pe care o avem atunci cand nu primim tot ce ne dorim de la cei din jur, este sa ne victimizam. Dar dincolo de acest prim impuls, se afla motivatia pentru a gasi raspunsurile in interior.
Iata dilema maestrului: oare nu este misiunea mea sa ajut, acolo unde mi se cere ajutorul? Oare nu este datoria mea sa protejez pe cei dragi?  Dar intrebarea mea este: oare protejandu-i pe ceilalti mereu, le facem intotdeauna un bine? Si care este pana la urma binele suprem? Un proverb chinezesc spune: "Da-i unui om un peste, si-l vei hrani o zi. Invata-l sa pescuiasca si-l vei hrani pentru toata viata". Deci ce este mai valoros? A obtine o rezolvare rapida acum, sau a invata o lectie pentru viitor? Eu cred ca este mai important a ajuta pe celalalt sa descopere rezolvarea in sine...Dar pentru asta trebuie sa fie motivat sa caute raspunsul in interior, nu in afara, oricat de bine ne-am simti ca cineva are nevoie de noi.

2 comentarii:

 1. BRAVO, ANDREEA!!
  Ma bucur ca ai avut curajul sa scrii despre acest lucru... Dupa ce invatam sa spunem "Da" - sa invatam sa spunem, echilibrati, fara sa ne revoltam, cu drag, cu ceea ce credem ca nu avem voie sa spunem caci astfel ne-ar... lipsi (si uneori NU ne lipseste): intelepciune...

  Incep sa ma mai relaxez si eu si sa va ...colind!! Si cred ca voi fi din ce in ce mai relaxata!!

  Te imbratisez cu mult drag, Andreea!! Succese in toate!!!
  cu drag mult, Chris

  RăspundețiȘtergere
 2. cred ca orice femeie dornica de mai bine pe toate planurile este receptiva la ideile impartasite de tine.
  eu sunt inca pe drumul relizarii de sine.
  iti multumesc pt. ca te-ai gandit si la semenii tai.
  vreau sa fac si eu ca tine.
  succes in toate.
  lucica

  RăspundețiȘtergere