luni, 30 ianuarie 2012

Vindecarea tiparelor limitative - exercitii

Toate problemele din viata noastra se pot rezolva daca lucram la trei aspecte: iubirea de sine, schimbarea gandirii si iertarea.
Pentru a va construi noua Realitate, folositi abordarea holististica: aceea de a armoniza intreaga fiinta, corpul, mintea, si spiritul deopotriva. Nu conteaza cu care dintre acestea incepeti, atata timp cat pana la urma le includeti pe toate. Unii oameni incep sa lucreze cu mintea lor si participa la diferite cursuri sau sedinte terapeutice. Altii incep sa lucreze cu spiritul lor, facand meditatii sau rugandu-se. Atunci cand faci curatenie in casa, nu conteaza foarte mult cu care camera incepi. De aceea, incepeti cu acel domeniu care va atrage cel mai mult. Purificarile vor continua de la sine si in celelalte domenii.
Urmatorul exercitiu este menit sa ilustreze tiparele mentale limitative:
1) Scrie pe o foaie de hartie urmatoarea afirmatie : Eu ar trebui....
Gaseste sase modalitati de a termina aceasta fraza (de exemplu Ar trebui sa fac mai mult sport). Reciteste ceea ce ai scris si dupa fiecare intrebare intreaba-te "de ce?" - raspunsurile vor indica cel mai bine care sunt tiparele de gandire pe care le ai in prezent.
Citeste din nou ceea ce ai scris dar de aceasta data inlocuind afirmatia de inceput cu propozitia: " Daca mi-as dori, as putea sa....". Intreaba-te din nou, ce te impiedica sa faci ceea ce ti-ai propus.In acest fel iti vei schimba perspectiva.

2)Imi propun sa ma schimb.
Repeta cat mai des aceasta afirmatie: " Imi propun sa ma schimb". Iti poti atinge gatul cu mainile in timp ce rostesti afirmatia. Gatul reprezinta centrul vointei, la nivelul caruia se produc toate schimbarile.

3) Dizolvarea resentimentelor.
Aseaza-te confortabil, relaxeaza-ti mintea si corpul. Imagineaza-ti apoi ca stai intr-un teatru intunecat. Singurul lucru luminat este scena din fata ta, pe care se afla persoana fata de care simti cele mai puternice resentimente.  Poate fi o persoana din trecut sau din prezent, nu conteaza. Vizualizeaza aceasta persoana si imagineaza-ti ca i se intampla ceva bun, ceva la care tine foarte mult. Imagineaza-ti ca zambeste si ca se simte fericita. Sustine aceasta imagine timp de cateva minute, apoi las-o sa se dizolve.
Practica acest exercitiu cel putin o data pe luna si vei vedea cat de usurat te vei simti la final.

4) Iertarea.
Cu ochii inchisi, imagineaza-ti ca langa tine se afla persoana pe care vrei sa o ierti. Rosteste-i numele si spune cu voce tare: "Te iert". Poti adauga si detaliile legate de motivul pentru care este nevoie de aceasta iertare.
Repeta de cate ori este necesar, pana cand cea mai mica urma de resentiment se topeste.
Spune pentru tine apoi: " Ma iert pe mine pentru..." Este extrem de important sa te eliberezi de sentimentul de vinovatie sau de acela ca nu meriti vindecarea sau schimbarea in bine. Fara aceasta eliberare, transformarea nu poate avea loc.

5)Vindecarea copilului interior.
Incepe prin a te vizualiza pe tine cand erai un copil de cinci -sase ani. Priveste acest copil in ochi. Constata ca el nu asteapta decat un singur lucru de la tine: sa il iubesti. De aceea, deschide-ti bratele si imbratiseaza-l la piept cu multa iubire si cu gingasie. Spune-i cat de mult il iubesti, cat de mult tii la el. Lauda-l si spune-i ca e normal sa greseasca din cand in cand, intrucat numai asa va putea invata.
In inima ta exista atat de multa iubire incat ai putea sa vindeci cu ea intreaga planeta. Deocamdata, foloseste-ti aceasta iubire pentru a te vindeca pe tine. Incepe prin a constientiza o lumina calda si blanda care straluceste in inima ta. Lasa aceasta senzatie sa iti schimbe felul in care gandesti si in care vorbesti despre tine..

Sursa: Louise Hay - Poti sa iti vindeci viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu