joi, 8 martie 2012

Scrisoare catre Venusiene

8 Martie 2012, secolul XXI, planeta Pamant. 
Indicii temporale: 
Femeia este 'egala' barbatului, adica are 'dreptul' sa munceasca 8-12 ore pe zi, sa ajunga acasa seara franta de oboseala si sa pregateasca masa pentru partenerul de viata, cu zambet si voie buna, in acelasi timp in care urmareste stirile (i)Reale la TV, si discuta la telefon cu parintii pe care nu i-a mai sunat de trei saptamani pentru ca a fost 'nebunie mare la serviciu luna asta'.

Femeia moderna are 'posibilitatea' de a lucra pana in luna a noua de sarcina, cot la cot cu barbatii, dar si cu femeile mai tinere, dornice de afirmare. Nimeni nu-i va 'rapi' acest drept. Ba din contra, competitia, ambitia, planurile de cariera, vor fi incurajate, si orice incercare de schimbare a sistemului, privita cu suspiciune. Femeia este invatata sa vaneze oportunitati, sa isi dezvolte capacitatile de 'leadership', sa fie calculata, sa planifice, sa isi inabuse orice nemultumire, sa fie 'impartiala', 'obiectiva', sa nu ia lucrurile 'personal', sa nu fie 'emotiva', sa ridice productivitatea cu orice pret. Femeia 'puternica' a inlocuit femeia sensibila. Mass-media e supra-saturata de femei puternice, femei care 'ies in fata', femeia-barbat, super-femeia, cu mobilul intr-o mana si pampersul in cealalta.  Ea trebuie sa 'demonstreze' ca e 'puternica', 'descurcareata', ca poate avansa in orice domeniu si ca poate face fata 'tuturor provocarilor'. 
In fond, pentru asta s-au luptat inaintasele ei, acum un secol. Pentru dreptul la vot si pentru egalitate. Asa ca astazi sta cu laptopul in brate, in timp ce copilul da din cand in cand semne ca ar vrea sa vina pe lume. Ia o scurta pauza de nastere, intre o saptamana si un an si apoi se intoarce 'pe baricade'. Din doua motive, de obicei. Primul ca nu-i ajung banii, al doilea ca nu vrea sa 'ramana in urma' cu cariera. In fond, asa au facut toate colegele ei.

In total timpul petrecut de mama cu copilul se reduce la perioada alaptarii, apoi seara sau in weekend, in functie de 'prioritati'...apoi din ce in ce mai putin. Cu mici exceptii, copilul este in proportie de 99% modelat de educatori, invatatori, profesori. Este introdus inca din primii ani de viata intr-un sistem creat sa scoata pe banda rulanta omuleti spalati pe creier, pregatiti sa se integreze in 'campul muncii', care nu fac altceva decat sa acumuleze informatii, si sa repete papagaliceste, ceea ce anumiti 'ilustri' au batut deja in cuie 'pentru binele lor'.
Dar exista ceva ce un copil poate invata doar de la parinti, si in mod special de la mama. Empatia, caldura sufleteasca, iubirea pentru semenii sai, creativitatea, increderea in sine, increderea in talentul sau, elanul de a muta muntii din loc, iubirea pentru lumea inconjuratoare, pentru natura, animale, orice alta fiinta vie. 
Doar de la voi pot lua oamenii de maine, speranta intr-o viata mai buna, povestile cu final fericit, credinta ca binele invinge, convingerea ca orice este posibil. Voi le dati baza , voi sunteti solul fertil din care planta-om se va dezvolta. Este un dar minunat, dar si o responsabilitate enorma.

Femeilor li s-a oferit o falsa libertate, pe dinafara poleita cu imaginea 'femeii de succes',dar menita sa le diminueze influenta in educatia copilului, ba chiar sa descurajeze natalitatea. Acel drept egal cu al barbatului este in realitate un cutit cu doua fetze. Femeile nu sunt libere, pentru ca nu traiesc la adevaratul lor potential. Femeia zilei de azi are nenumarate calitati pe care nu le pune in valoare, convinsa fiind ca sunt 'defecte', scapari, inabilitati. Dar adevarul este exact pe dos!
Dragi Venusiene, voi aveti incredibila capacitate de a aplana conflicte, de a ingriji, de a vindeca, de a asculta pe cel de langa voi, de a comunica in atatea moduri, de a-i invata pe ceilalti sa-si asculte inima, de transforma uratul in frumos, de a aduce bucuria, culoarea, muzica, acolo unde va aflati. Nu va temeti sa fiti iubitoare, sensibile, emotive, romantice, visatoare. Aceasta este adevarata voastra natura, si toate acestea sunt Daruri, nu 'defecte' !
Voi nu trebuie sa ganditi cu logica de fier a barbatului, sa traiti in stress cu adrenalina crescuta, asemeni barbatului-vanator, sa calculati riscuri, cu spaima ca in orice clipa ceva rau vi se poate intampla. Nu acesta este rolul vostru in lume!
Renuntati la competitie. Renuntati la a va lua in spate poveri inutile, care nu sunt ale voastre. Nu va lasati duse de valul ambitiei, intorceti-va la valorile sensibilitatii. Fiti romantice, imbracati-va feminin, lasati barbatii sa va rasfete si sa va faca daruri, sa va deschida usa, sa va duca bagajele. Acordati-va timp sa aveti grija de voi, cereti ceea ce aveti nevoie pentru a fi fericite. Aveti acest drept!

Stiu ce imi veti raspunde:  "Viata e grea", trebuie sa le fac pe toate!
Si totusi...daca viata nu e grea de fapt? Daca am ajuns sa credem asta, pentru ca ne-a fost inoculat acest pseudo-adevar? Daca am ajuns sa credem ca mai bine nu se poate? Si ca pentru orice 'victorie' trebuie sa ne sacrificam toate principiile si valorile personale? Si ca nu meritam nicio recompensa daca nu am muncit ca niste sclave de dimineata pana seara, pe plantatia acestui sistem 'modern'?
Nu sunteti de acord ca intemeierea unei familii si educarea copiilor este cea mai grea meserie?
Oare nu ne putem dezvolta si altfel, bucurandu-ne de viata, pe lungimea de unda a inimii noastre, si a sufletului cu care am venit pe Pamant?
Iar daca ne-am deschide spre adevarata noastra natura, oare nu ar veni si prosperitatea si stabilitatea de la sine? Daca am oferi din inima ceea ce avem de oferit lumii, fara constrangeri, fara resentimente, oare nu ne-ar fi apreciata munca, indiferent care ar fi aceea?

Iar in relatia cu partenerul de viata, ce barbat nu ar vrea langa el o femeie care-i face viata mai frumoasa? Ce barbat nu ar vrea o femeie care emana lumina si care il asteapta mereu cu bratele deschise? Doamnelor, chiar credeti ca sunteti mai interesante vesnic in alergatura, jongland intre 'lumea afacerilor', viata sociala, si cea de familie?
In mod sigur exista femei care le pot face pe toate! Nu spun ca nu este posibil, dar sunt oare cu adevarat fericite? Sunt oare familiile lor fericite?
Intrebati-va, sunteti cu adevarat Fericite? 

Poate nu sunteti inca mame, nu puteti sau nu doriti sa aveti copii. Nu e vorba doar de asta. Nu e singurul lucru pe care il puteti face. Alegeti ceea ce conteaza cel mai mult pentru voi, si dedicati-va acelui lucru, dar faceti asta din toata inima! Daca nu conteaza viata de familie cel mai mult, foarte bine. Dar atunci nu faceti compromisuri, de dragul 'aparentelor sociale'. Nu mai incercati sa le faceti pe toate! Undeva, ceva o sa va scape, si mai tarziu vor urma reprosurile, regretele...

E vorba de un stil de viata, o atitudine, un intreg 'set' de principii pe care le puteti aplica in viata de zi cu zi.  Lumea, asa cum e azi, are nevoie de Frumusete, Blandete, Vindecare. De unde sa vina toate acestea daca nu de la voi?
Redeveniti balsamul care vindeca ranile, si renuntati la sabia care taie in carne vie. Imbratisati calea pacii, renuntand la lupta cu cei din jur, la razbunari si jocuri perfide, si senzatia ca sunteti intr-un permanent razboi, cu celelalte femei , cu barbatii, si cu voi insiva.

Lasati barbatii sa lupte, sa vaneze, sa se ia la intrecere. Este rolul lor. Nu sunt nici mai buni nici mai rai decat voi, sunt doar un alt element, complementar. Si partea feminina si partea masculina sunt necesare in Univers. Fiecare pentru rolul sau. De ce sa le investim cu caracteristici care nu le sunt naturale? De ce sa facem din toate un talmes-balmes, in care femeia nu e femeie, barbatul nu e barbat, ci exista doar un sex, mereu la moda, mereu grabit, din ce in ce mai egocentric, din ce in ce mai tehnologizat, mai axat pe cantitate, pe eficientizare, pe consum?

Venusienele au devenit martiene, si martienii venusieni. Nu se mai stie cine ce e cu adevarat. Doar o imensa rostogolire spre o falsa evolutie...
Treziti-va si asumati-va rolul de a fi Femeie. Este singura sansa pentru ca generatia ce se naste in acesti ani sa aduca schimbarea de care avem atata nevoie...Constiinta globala va evolua pornind de la propria noastra mentalitate. Noi suntem in linia intai, si trebuie sa pregatim drumul celor ce vin dupa noi...

Un comentariu: