luni, 9 aprilie 2012

Asteptand Lumina Sfanta

Am intrat in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, in acest an al schimbarilor. Aceasta perioada este cea mai importanta din punct de vedere spiritual, de pana acum. Este cea mai plina de incercari, taine, si daruri divine. Acum pe Pamant, este un timp al contrastelor, al luptei dintre entitatile ce traiesc in planurile Iubirii Neconditionate si cele din dimensiunile unde Iubirea nu exista. Sunt ultimele 'sfortari' ale energiilor joase, de a-si pastra influenta in acest colt de Univers. Insa nu va temeti, sunt incercari pe care le vom trece. Avem de ales in orice clipa, pe care dintre cele doua cai dorim sa mergem. Este saptamana in care cele mai multe presiuni sunt exercitate la toate nivelurile,si in toate domeniile, pentru ca oamenii sa se simta neputinciosi, deznadajduiti, infranti. La scara mica, si la scara mare. Puteti observa asta doar dand drumul la televizor. Nenorocirile parca ne lovesc la tot pasul. Politic, economic, climateric,medical. Si parca nu avem nici o putere de a schimba cursul evenimentelor. Exista aceasta 'tentatie' de a vedea paharul gol, de a te simti sleit de puteri, dupa atatea certuri si discutii acasa, la serviciu, pe strada. Dar aceasta 'neputinta' este doar o iluzie. Mergand atata timp prin tunelul intunecat al dezinformarii si manipularii, am fost invatati sa tinem ochii inchisi, astfel incat, chiar in prezenta Luminii, sa nu o mai vedem!
Dar pentru a va recapata 'vederea' trebuie doar sa va amintiti 'esenta'. Ceea ce conteaza cu adevarat. Iubirea si Iertarea, sunt cheile care va pot deschide orice usa. Aceasta este adevarata putere, si este in mainile voastre!
Cei ce cred in Lumina o simt in suflet, iar acolo, nimeni si nimic nu poate interveni.  Caci sufletul vostru este singurul loc unde nicio forta externa nu poate patrunde. Ceea ce vedeti cu ochii mintii va poate insela. Dar ceea ce vedeti cu ochii sufletului este Adevar Viu. Aceasta sa va fie busola, de acum inainte. Deschideti ochii sufletului, priviti si primiti Lumina Sfanta care este cu fiecare zi mai puternica, mai transformatoare, mai eliberatoare. Atentie: Lumina Sfanta este aici mereu, asa cum Iisus este aici mereu, nu doar de Inviere, nu doar la Ierusalim. Fiecare dintre noi este o scanteie de Lumina.

 

Lumina Sfântă sau Focul Sfant (grecește, Άγιον Φως) este o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbata Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Este cea mai veche minune crestina ce continua si astazi, atestata inca din anul 1106.
În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.” Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox recită o rugăciune anume, își dă jos robele și intră singur în mormânt. „Prelații armeni și copți rămân în antecameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison în greacă) până când Lumina Sfântă coboară spontan peste 33 de lumânări legate împreună de către patriarh în timp ce e singur în încăperea mormântului lui Iisus. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și recită rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări și împărțindu-le celor adunați acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu