duminică, 16 iunie 2013

Mudre cu puteri de vindecare

Daca nu ati auzit acest cuvant pana acum, o mudra este de fapt un gest al mainilor, menit sa aduca si sa trimita energie vindecatoare catre o problema fizica sau psihica, si are cel mai mare efect in starea de meditatie.
Cel mai 'clasic' exemplu este gestul de apropiere al degetului mare cu cel aratator atunci cand mainile se relaxeaza sprijinite de genunchi, in pozitia de meditatie lotus. Astfel, fiecare alaturare a diferitelor degete are o semnificatie, si trebuie folosita in functie de ceea ce dorim sa vindecam.

Pentru ca sunt foarte multe, ma voi opri doar la cateva, care mi s-au parut mai importante.

1. Metabolism lent, tendinta de ingrasare,oboseala, nervozitate, hipotiroidie. Folositi Prithvi-shaamak (numita si Surya mudra):

Cum functioneaza: aceasta mudra creste elementul Foc (Agni), si scade influenta elementului pamant (prithvi). Focul este asociat cu temperatura corpului si metabolismul. Focul este de asemenea asociat cu acuitatea vederii, persoanele cu acest element in echilibru vor avea o vedere foarte buna.

Surya mudra mai poate fi folosita pentru urmatoarele afectiuni: temperatura corporala foarte joasa (intoleranta la temperaturi scazute, extremitati reci) ,obezitate, crestere constanta in greutate, indigestie, constipatie, probleme ale ochilor. Durata: 45 minute in fiecare zi, fie toate odata sau impartite in trei parti (15 min. de 3 ori pe zi).

2. Migrene - Aakash mudra

Ajuta la dezvoltarea gandurilor nobile, a intuitiei si a puterilor extra-senzoriale , detoxifiere,  depasirea senzatiei de greutate in corp si a disconfortului abdominal, ameliorarea congestiei si durerilor de cap sau urechi cauzate de infectii, 
pentru tensiunea arteriala prea mare sau aritmie, angina pectorala, etc. 

3. Frica, Stress, Nervozitate - Vaay-Vardhak mudra (numita si gyaan mudra)

Creste elementul Aer (Vaata) din corp.
Energizeaza: mintea si sistemul nevos, glanda pituitara si intregul sistem endocrin; muschii, corzile vocale si vocea, creste eficienta inimii, ajuta la uscarea pielii si membranelor.
Ajuta in 'lentoarea mintii', lipsa entuziasmului, a initiativei si creativitatii.


4. Imunitate - Pushaan mudra.
Creste elementul foc, energizeaza prin caldura soarelui, energizeaza si creste imunitatea, ajuta in detoxifiere. Cu mana stanga mudra Apaan, cu mana dreapta mudra vaata-kaarak.








5. Dureri ascutite, angina pectorala, infarct - Apaan-Vaayu mudra (supranumita si 'mudra care salveaza din ghearele mortii').
Aceasta mudra foarte puternica ajuta in relaxarea muschilor si in oprirea durerii. Creste elementul pamant si micsoreaza elementul aer si foc.

Pe acest link veti gasi intreaga lista a bolilor ce pot fi vindecate cu diferite mudre. Intr-o postare viitoare voi aduce lamuriri despre elementele primordiale aer apa foc pamant si cum sunt ele folosite in traditiile orientale in special ayurveda.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant..am vazut o emisiune la B1 tv , numai ca domnul care arata cum se foloseau degetele mainii nu era pe tot ecranul si nu am putut da vad exact aplicatia . regia de la B1 cam lasa de dorit in anumite c azuri si nici moderatoarea emisiunii nu a sesizat aceste greseli .

    RăspundețiȘtergere