Insa nu ar trebui sa ne fixam pe o data anume, pentru ca totul este relativ in raport cu data de 'inceput' a Universului- nimeni nu poate spune cu precizie cand incepe primul val al creatiei, (prima treapta a calendarului) pentru ca nu avem o data exacta a 'nasterii' Pamantului.
Ian Xel Lungold aduce urmatoarele precizari (bazandu-se pe studiile lui Carl Johan Calleman ) cu privire la 'logica' acestui calendar. Click aici - partea 1 si partea 2 pentru a vizualiza conferinta sustinuta in anul 2004 in Canada.
Cateva idei prezentate in studiile lui Calleman si Lungold:
-exista de fapt trei calendare mayase care se intalnesc convergent asemeni rotitelor din mecanismul unui ceas : cel zilnic, ce cuprinde o perioada de 260 de zile, denumit si Tzolkin, cel lung (ce cuprinde o perioada de milioane de ani), si cel solar, folosit in agricultura, denumit si haab' - Pentru mai multe informatii click aici.
- in masurarea timpului, mayasii se raporteaza atat la miscarea planetelor in raport cu centrul galaxiei, cat si la ciclul natural al evolutiei unei plante, de la stadiul de samanta la stadiul de fruct .
- in calendarul lung, planta reprezinta Creatia - asemeni teoriei evolutioniste a lui Darwin, Creatia parcurge anumite etape ale dezvoltarii ,pornind de la etapa organismelor unicelulare, apoi a mamiferelor, cea tribala, nationala si ajungand in final la cea planetara si universala. O alta analogie ar fi dezvoltarea unui embrion pana la nastere, cele noua luni de gestatie fiind cele noua etape ale dezvoltarii constiintei umane, (noua trepte ale piramidei mayase)
- fiecare val al creatiei are 7 zile si 6 nopti - potentialul pozitiv si negativ pentru fiecare etapa.
- timpul de manifestare pentru schimbari se accelereaza, cu cat urcam mai sus pe scara evolutiei - rotile 'mecanismului' calendarului se misca din ce in ce mai repede.
- dupa incheierea valului noua, nu mai urmeaza o alta treapta in calendarul mayas, nu pentru ca ar fi un sfarsit al lumii, ci pentru ca s-ar ajunge intr-un stadiu in care potentialul de manifestare al constiintei umane este nelimitat, deci orice 'profetie' despre viitor devine imposibila.
Alte informatii :
Link 1 - 2012 - Stiinta sau Superstitie
Link 2 - Orasul pierdut al Mayasilor
Link 3 - Un interviu cu Carl Calleman
Link 4 - Descifrarea codului mayas (partea 1) si partea 2
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu