Ce este intelepciunea?
Tine oare de varsta? Nu. Faptul ca am avut sau nu o viata lunga nu ne da o certitudine 'matematica' a intelepciunii. Ati observat cum un tanar poate avea acele raspunsuri pe care atatia oameni le cauta, in timp ce un altul se spune ca 'a trait degeaba'? Depinde atunci de numarul cartilor citite , sau de nivelul studiilor? Nu, pentru ca aceasta inseamna a fi inteligent, nu are nici o legatura cu intelepciunea.
Este nevoie de o anumita credinta/dogma/religie? Categoric nu. Adevarul, smerenia, iubirea, iertarea, toate acestea nu tin de o anumita apartenenta religioasa, ci de valori ale sufletului. Sunt principii fundamentale, si pot fi regasite atat la oraseni cat si la tarani, atat la intelectuali cat si la cei ce nu au urmat mai mult de patru clase. Batranul satului , indiferent de regiunea in care se afla, nu era scolit la Oxford. Dar iata ca la usa lui bateau toti aceia care doreau un sfat.
Si atunci ce realizeaza inteleptul, iar restul lumii nu reuseste?
Inteleptul Actioneaza, nu Reactioneaza. Stie cand sa vorbeasca, si cand sa taca. Cu doua trei cuvinte poate spune mai multe decat zeci de carti. Nu trage concluzii pripite despre evenimentele ce se succed. Chiar daca nu 'vede' in viitor, vede intelesul de dincolo de aparente. Un intelept nu se victimizeaza. Ci isi asuma responsabilitatea pentru tot ceea ce i se intampla. Este recunoscator atat pentru intamplarile placute cat si pentru cele neplacute, caci vede potentialul catalizator in ambele variante. Stie ca totul este o continua transformare, ca schimbarea este fireasca, si ca nu trebuie sa se opuna schimbarii, ci sa mearga odata cu ea. Un intelept nu isi reprima furia, indoiala sau orgoliul. Isi cunoaste umbra, dar nu se lasa dominat de ea. Nu se minte pe sine, ci se vede la adevarata valoare. Invata rabdarea, iubirea si iertarea in primul rand cu el insusi, pentru ca mai tarziu sa-i poata invata pe altii. Un intelept stie ca cel mai mult are de invatat de la dusmanii sai. Ca trebuie sa treaca prin toate sentimentele umane pentru a le intelege si stapani. Acestea, si multe altele sunt totodata caracteristicile unui maestru. Aceasta este, cred, starea spre care cu totii ar trebui sa tindem. Si daca nu devenim noi insine intelepti, macar sa recunoastem si sa respectam pe cei care sunt, si care ne ies in cale...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu