marți, 15 februarie 2011

Infometarea spirituala

Am inteles (sau mi-am reamintit) notiunea de "infometare spirituala" atunci cand am citit cartea Soniei Choquette " Intreaba-ti ghizii" (editura For You).
Infometarea spirituala este larg raspandita in ziua de azi, si este cauza multor dezechilibre din viata noastra. 
Ea reprezinta detasarea de spirit si de nevoile spiritului. Efectele variaza de la depresie/furie, la imbolnavirea corpului in functie de sensibilitatile fiecaruia si chakrele afectate.
Cum ne putem da seama daca noi sau cei pe care dorim sa-i ajutam sufera de infometare spirituala? Iata cateva intrebari simple:
- Care sunt lucrurile care iti fac placere? Cat de des te bucuri?
- Ce iti doreai sa realizezi in adolescenta, atunci cand visai cu ochii deschisi?
- Care sunt principiile morale/etice/spirituale care simti ca sunt integrate in fiinta ta? Cat de des le incalci?
- Cat de bine te simti in mediul in care traiesti? Schimbarile te sperie?
- Esti de parere ca banii aduc fericirea? Cum traiai fericirea in adolescenta sau in copilarie?
- Care sunt talentele/ abilitatile care ai simtit intotdeauna ca te reprezinta? Cat de mult le pui in aplicare?
- Cat de mult timp iti acorzi pentru relaxare sau alte activitati de recreere?
- Iti urmezi vocea inimii sau ai tendinta de a analiza totul doar la nivel mental inainte de a lua decizii?
- Te temi de singuratate? Te simti izolat/a ?

Primul pas spre a hrani din nou spiritul este constientizarea a ceea ce ne lipseste pentru a ne simti in armonie cu esenta noastra divina. Prin introspectie, mare parte din drum este deja parcurs. Insa... este nevoie de o re-aranjare a prioritatilor pentru a putea corecta dezechilibrul dintre corp/minte/spirit. Este un fel de 'program nutritional' dar nu pentru corp, ci pentru spirit. Iata mai jos cateva idei care s-ar putea sa va inspire:
  • Ascultati muzica preferata
  • Cantati/Pictati/Cititi
  • Faceti bai prelungi, cu saruri parfumate
  • Meditati/ Rugati-va
  • Impodobiti-va casa cu flori proaspete si in ghivece.
  • Plimbati-va, calatoriti.
  • Umpleti-va dormitorul cu lumanari si perne confortabile
  • Faceti exercitii fizice
  • Incetiniti ritmul in tot ce aveti de facut
  • Radeti.
Daca ati fost atat de mult timp deconectati de spiritul vostru, incat nu stiti de unde sa incepeti, nu va faceti griji. Daca sunteti in mod sincer deschisi ideii de reconectare cu el, nu e nevoie decat de o mica explorare, pentru a va aminti. Cheia este sa realizati ca nu exista un singur mod corect de a va reconecta la spirit.
Incepeti prin a acorda atentie vietii voastre zilnice recunoscand momentele cand va simtiti complet implicati si impacati. Concentrati-va asupra activitatilor care va lasa un sentiment de satisfactie - sau retineti momentele in care radeti si in care va simtiti mai usori si mai fericiti in propria piele. Acestea sunt momentele cand sufletul vostru este inspirat. Fiti constienti si sinceri in legatura cu modul in care va simtiti cand sunteti sensibili fata de spiritul vostru, incat, raspunzandu-i si oferindu-i lucrurile de care are nevoie, va veti simti satisfacuti si in pace. Pentru unii dintre voi, a sti ce-i trebuie spiritului poate fi un lucru foarte clar, asa ca incepeti si actionati. De exemplu, daca iubiti natura, o plimbare sau o alergare prin parc, sau cateva ore petrecute intr-o gradina, o data pe saptamana, este tot ce este necesar pentru a va hrani si intari spiritul. Cheia aici este sa nu va simtiti vinovati. Daca va plac cumparaturile si locurile exotice, atunci petreceti cateva ore intr-un cartier nou, mergand prin magazine pe care nu le stiti si asta va face bine. Nu trebuie sa cumparati ceva anume- doar bucurati-va de aventura, fara sa va scuzati sau sa va simtiti prost ca va faceti timp pentru voi insiva.

Da, si aceste preocupari ne pot hrani spiritul! Uitati prejudecatile conform carora doar prin ritualuri religioase ne putem apropia de Dumnezeu, iar orice alta preocupare tine doar de latura noastra superficiala. Suntem fiinte umane deci trebuie sa gasim o cale de a armoniza partea noastra spirituala cu cea terestra si nu e nimic rau in a ne bucura de toate aspectele vietii!
Hraniti-va spiritul cu tot ce are nevoie pentru a se reface. Ceea ce se va intampla in continuare, va fi o ameliorare atat a psihicului, cat si a tonusului general al corpului fizic.
Dar ceea ce este si mai important, refacand aceasta legatura cu spiritul, vom putea deschide poarta spre conectarea si sprijinul ghizilor nostri. Nu putem primi ajutorul lor atata timp cat am inchis legatura cu partea noastra spirituala, caci oricat de mult ne-am plange si ne-am ruga sa primim intuitie si ghidare divina, ramanem infasurati precum mumiile egiptene in mii de benzi care ne impiedica sa vedem, sa auzim, sa ne miscam, sa simtim, sa comunicam. Prin hranirea spiritului vom inlatura aceste legaturi si vom putea accesa toate informatiile necesare evolutiei noastre, si toate mesajele pe care Divinitatea ni le va trimite in ajutor.

2 comentarii: