joi, 3 martie 2011

Exercitii de spiritualitate urbana

Motto: Cel mai intelept maestru nu este cel care se inconjoara de ziduri si mediteaza o suta de ani, in linistea muntelui. Ci acela care, in mijlocul furtunii si al disperarii, isi pastreaza calmul, lumina si credinta. 

Primul exercitiu:
Lasati masina in garaj, sau pe strada, sau rezemata de copac. Luati un taxi. Incepeti un dialog cu taximetristul. Ascultati-l si puneti-i intrebari despre viata lui, despre parerile lui. Intrebari simple. Nu dezbateti nimic, nu intrati in polemici. Dar ascultati-l, zambiti, dati din cap aprobator. Lasati conversatia sa curga, si observati ce se intampla. Observati cum dialogul se transforma in confesiune. Observati schimbul de energie care se naste atunci cand vorbiti cu cineva necunoscut. Poate fi cineva care nu va place absolut deloc. Care fumeaza si tine geamul deschis. Care asculta muzica proasta sau e vulgar in exprimare. Incercati sa nu-l judecati. Incercati sa vedeti esenta lui divina. Multumiti pentru drum, urati-i sanatate si o zi frumoasa. Trimiteti catre acel om macar un strop de compasiune si observati ce se intampla.

Al doilea exercitiu:
Mergeti cu metroul, sau orice alt mijloc de transport in comun. Atunci cand e inghesuiala. Atunci cand toti alearga spre serviciu, sau spre casa. La ore de varf. Priviti cat mai multi oameni in ochi, in timp ce va depasesc in graba. Incercati sa le transmiteti, in acele cateva secunde, un gand pozitiv, o stare de calm, o incurajare. Zambiti. Ca si cum v-ati gandi la ceva frumos. Chiar asa faceti, ganditi-va la ceva frumos, si incercati sa transmiteti acea stare tuturor celor cu care va intersectati. Raspanditi in jur lumina, asa cum o floare isi raspandeste parfumul. Fara efort, ci pentru ca asa este natural.

Al treilea exercitiu:
Daruiti o floare, o bucata de ciocolata, o bomboana, o felicitare, sau pur si simplu un biletel pe care este desenat un zambet, sau sunt scrise cateva cuvinte de incurajare, celor pe care-i intalniti. Pot fi prieteni sau colegi, sau necunoscuti. Va vor privi mai intai cu suspiciune, dar cateva clipe mai tarziu vor zambi.
Atentie: pregatiti-va si de reactii 'adverse'. Pentru anumiti oameni instinctul de conservare este foarte pronuntat. Asa functionam. Vrem sa ne protejam de cei care ne-ar putea 'pacali' pentru a profita de 'naivitatea' noastra. Daca va veti imbraca intr-un tricou cu un anumit 'logo' sau mesaj civic, si veti spune ca faceti parte dintr-un proiect social sponsorizat de o primarie sau o firma, se va trece mai usor peste 'ciudatenia' gestului ;) Mult succes!

Un comentariu: