vineri, 25 martie 2011

Yin si Yang, Luna si Soarele din noi

În medicina tradiţională chineză, se consideră că în univers există două principii fundamentale şi complementare. Unul este Yin-ul, care are polaritate minus şi este asociat cu Luna, feminitatea, frigul, întunericul, apa. Celălalt este Yang-ul, de polaritate plus, care este solar, masculin, dinamic, luminos, asociat cu focul, căldura. Dualitatea Yin-Yang caracterizează orice aspect, fenomen sau fiinţă. În general, într-o situaţie dată sau într-o anumită fiinţă la un moment dat, predomină una sau alta dintre cele două energii. Energia de tip Yin reprezinta expansiunea, in timp ce yang reprezinta contractia. 
Persoanele cu multe tesuturi adipoase, care sunt friguroase, cu tendinta de ingrasare in zona chakrei 2 / solduri, au un exces de energie feminina .Persoanele preponderent Yin au sensibilitate extrema fiind foarte receptive si empatice. Ele au capacitatea de a absorbi emotiile celor din jur, ceea ce nu este foarte 'sanatos' pentru ca le pot prelua si pe cele negative. Sunt de asemenea mai vulnerabile putand fi mai usor influentate sau manipulate. O persoană îşi poate amplifica anumite calităţi de tip Yin sau Yang consumând alimente care au preponderenţa corespunzătoare. Însă, în general, modul de alimentaţie actual duce la o amplificare excesivă a energiilor Yin, având ca urmare creşterea incidenţei unor boli de natură Yin, cum sunt tumorile, diabetul, reumatismul.
Pentru echilibrare este bine sa renuntam la alimentele puternic yin in favoarea celor yang (in general toate condimentele 'intepatoare' sunt yang -scortisoara, ghimbirul, ginsengul, ardeiul iute). De asemenea e indicat a ne 'imprieteni' mai mult cu Soarele, si mai putin cu Luna. Soarele activeaza partea 'masculina' din noi, partea care 'emite'.
Persoanele preponderent Yang au corpuri atletice sau masive, iar daca iau in greutate, ea se depune uniform de sus pana jos. Sunt emisive, puternice, mai sigure pe ele, au tendinta de a domina, de a se impune, de a conduce grupul. 
Nici un exces nu este bun, este bine ca si barbatii sa isi dezvolte partea de receptie, asa cum si femeile sa isi dezvolte partea de emisie.
In medicina macrobiotica (bazele fiind puse de G Osawa si Michio Kushi) alimentele sunt clasificate astfel:
- daca sunt moi, apoase si dau senzatia de rece- yin
- daca sunt tari, uscate si picante sau trebuie preparate termic (cum este carnea) - yang
Iata si o scurta detaliere :

Yin (-)
Yang (+)
Origine vegetala
Porumb
Produse din faina alba (patiserie  sau paste)
Cereale integrale ,grau incoltit , orez salbatic
Legume cu frunze verzi –  (salata), cartofi, rosii, ardei  gras, mazare, fasole boabe,  ciuperci
Varza rosie, ceapă, usturoi, ridichi, anghinare, andive, conopidă, năut, morcovi, praz, hrean, ardei iute
Mere, pere, caise, piersici,  pepene, masline verzi, arahide,  struguri, lamaie, ananas
Afine, zmeură, merişor, coacăze
Vanilie, menta
Scortisoara, Ghimbir, Ginseng, Cardamon, mustar, piper
Origine animala
Lapte, smantana, branza de  vaci (proaspata), branza topita,
Branza sarata
Carnea rosie, carne de pasare, Peste
Oua
Alte alimente
Zahar, unt de arahide, sucuri de fructe indulcitori naturali sau artificiali
Ceai negru, cafea, Seminte de dovleac  si de floarea soarelui, nuci, cicoare, castane, ulei presat la rece, ulei de susan

http://www.drlwilson.com/articles/yin%20yang%20healing.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu