duminică, 27 martie 2011

Meditatia pentru incepatori

Pentru ca am fost intrebata ce este meditatia si de ce este bine sa o practicam, as vrea sa aduc cateva lamuriri. Ma adresez acum acelora care nu sunt inca familiarizati cu acest concept, sau care privesc cu scepticism aceasta practica.
Cu toate ca a fost 'popularizata' in Vest de catre maestrii hindusi, yoghini sau budisti care s-au stabilit in Statele Unite la inceputul secolului trecut, meditatia a fost practicata si de catre misticii crestini. (Sfantul Pio din Pietralcina spunea :"Prin studierea cartilor, il cautam pe Dumnezeu. Prin meditatie, Il gasim"). In traditiile spirituale orientale, meditatia este un instrument de linistire a mintii, care ajuta atat la gasirea echilibrului interior, cat si in evolutia spirituala, facilitand comunicarea cu Divinitatea.
Este meditatia o forma de rugaciune? Nu chiar, mai degraba o putem asemana cu contemplarea. Aceasta pentru ca in starea de meditatie 'pura' nu rostim cuvinte, ci incercam sa nu ne gandim la nimic. Pare simplu, dar e nevoie de multa disciplina si de anumite tehnici pentru a ne putea controla mintea. 
Meditatia poate fi de mai multe tipuri -meditatia ghidata, meditatia individuala sau in grup, cu muzica sau in liniste, cu mantre, sau directionata pe o anumita tema. Cea mai accesibila insa este meditatia individuala, cu muzica. Recomand acest tip de meditatie atat celor care traiesc intr-un mediu stresant, si care in cursul zilei acumuleaza tensiuni si frustrari, fiindu-le greu sa isi domoleasca temerile si fluviul de ganduri negative, cat si celor care doresc sa inceapa un proces de autocunoastere, interiorizare si evolutie spirituala.
Cum procedam?
1) Gasiti un loc confortabil, departe de zgomote, unde sa nu fiti deranjati (puteti medita in casa, sau in natura). Opriti televizorul, telefoanele, orice alte surse de zgomot. Explicati familiei sau prietenilor ca nu doriti sa fiti deranjati in urmatoarele 15, 30, sau 60 de minute.
2) Inainte de a va aseza, pregatiti muzica potrivita. Este de preferat sa folositi castile, atat pentru a izola zgomotul de fundal cat si pentru a nu-i deranja pe cei din jur. Cea mai buna este muzica instrumentala, cat mai linistitoare, fara schimbari bruste de ritm, in surdina sau la un volum mediu.
3) Pentru ca in starea de meditatie notiunea timpului este alterata, este indicat sa va setati un ceas cu alarma care sa va semnaleze momentul cand doriti sa incheiati meditatia. (evitati insa alarmele foarte zgomotoase).
4) Pozitia corpului este foarte importanta. Fie ca stam in 'lotus' sau rezemati de un perete sau de spatarul scaunului, spatele trebuie sa fie drept, ca si cum un fir invizibil ne-ar strabate intreg corpul, iesind prin crestetul capului. In general postura sa fie confortabila, fara a tine umerii rigizi, si fara incrucisarea picioarelor. Palmele sa fie indreptate in sus, odihnindu-se pe coapse, iar ochii inchisi. Atentie! Nu meditam culcati, pentru ca trebuie sa ramanem constienti. Vom evita atingerea starii de somn, nu acesta este scopul meditatiei.
Va puteti concentra pe respiratie, urmarind pur si simplu circuitul inspiratiei si expiratiei ce se petrece in mod natural, sau va puteti concentra pe anumite sunete sau ritmul muzicii. Intr-o prima faza se poate atinge starea 'Alfa', in care atentia este in totalitate indreptata spre interior. 'Zumzetul' ambientului isi pierde din intensitate, orice zgomote fiind percepute 'infundat'. Dupa o meditatie reusita ne vom simti revigorati, ne vom concentra mai usor, vom fi mai inspirati, mai impacati cu noi insine si mai constienti de potentialul si abilitatile noastre. Aceasta pentru ca, oprindu-ne gandurile, vom deschide canalul comunicarii cu Universul (aflat in crestetul capului), putand primi un dus de energie cosmica, sau 'prana' -lumina de care corpul nostru eteric are nevoie pentru a sustine functiile vitale ale corpului fizic. In mod normal aceasta energie este primita in timpul somnului, dar primita in stare de constienta efectele sunt si mai benefice. De aceea postura corpului este atat de importanta.
Treptat, cu o practica indelungata, se poate atinge si starea 'Theta' , cea mai adanca stare alterata de constiinta, in care putem realiza comunicarea cu Supra-Eul, si in care putem primi chiar mesaje de la Divinitate.
Mai multe detalii despre tehnica meditatiei puteti vedea aici.
Namaste, si mult succes!

2 comentarii:

  1. Asta da explicatie :)... meditatia este intr-adevar baza... de aici porneste dobandirea claritatii si toate celelalte.
    Namaste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. EU CONSIDER CA PRACTIC ,,MEDITATIA EVANGHELIILOR LUI CHRISTOS,,DUMNEAVOASTRA LA ALE CUI ,,evanghelii'' MEDITATI ?

      Ștergere