sâmbătă, 8 octombrie 2011

Programe si conditionari (I) - Programe psihologice

Am fost intrebata de curand ce este un 'program' mental sau ezoteric, daca este bun sau rau, daca poate fi 'folosit' impotriva noastra si cum poate fi 'anulat'-etc.
Sa o luam cu inceputul. Notiunea de 'programare' o puteti vedea in toate dictionarele generale sau de specialitate -  in principal referirea se face la programele introduse in calculator, cu scopul de a rezolva o problema, dar avem aceeasi notiune si in pshihologie -vezi 'programarea neuro-lingvistica' .
In anii Razboiului Rece se vorbea chiar despre o 'spalare pe creieri' aplicata in cadrul agentiilor secrete de catre persoane specializate in studiul parapsihologiei, etc.

Lasand insa aceste teorii deoparte, si fara a intra in complexitatea unor definitii psihologice, avem cu totii la maturitate 'programe' de diferite tipuri, ce tin in primul rand de mediul in care am crescut, pornind de la familie, pana la profesori, relatii, si asa mai departe. Practic (si stiu ca aici e 'buba' mare) cam toti oamenii cu care intram in contact, de cand 'facem ochi' si pana plecam spre stele, ne pot 'transmite' programe, dar -atentie: nu neaparat pentru a ne face un rau, ci dimpotriva, cel mai adesea cu bune intentii. 
Cel mai bun exemplu de program ar fi educatia primita de la parintii nostri. Studiile arata ca in anumite situatii, unui copil aflat in primii ani de viata, i se pot transmite programe nocive pentru dezvoltarea ulterioara, prin simpla verbalizare a unor cuvinte cu conotatie negativa pe un ton ridicat. Scenariu: Copilul face o greseala - cum e si firesc ca doar nimeni nu s-a nascut invatat - si este 'mustrat' intr-un mod care il sperie - in acel moment parintele adauga cuvinte de genul ' esti un prost', ' nu esti in stare sa tii minte un lucru atat de simplu', etc...(din pacate lista poate continua). Acele cuvinte vor ramane in subconstientul copilului - astfel el va avea anumite complexe, limitari, frici, pe parcursul intregii vieti, sau pana cand se va decide sa urmeze o forma de terapie si auto-analiza in vederea vindecarii acestor blocaje.
Un alt fel de program 'daunator',  mai greu de depistat din pacate - este cel creat de noi insine , prin repetarea obsesiva a unor fraze , credinte, sau deprinderi, care ne limiteaza potentialul si ne imping spre negativism. Ca exemplu atasamentul de anumite dependente, sau de evenimente trecute. Sau acele fraze pe care le repetam zilnic de genul ' nu voi reusi niciodata', ' e imposibil', ' nu pot sa renunt la', ' e vina lui X pentru ce s-a intamplat', etc. 
Partea buna este ca, toate aceste programe pot fi inlaturate, anulate, 'deprogramate', prin anumite forme de terapie - psihanaliza, sau NLP.
Un exemplu de program pozitiv interior ar fi acele fraze automotivationale de tipul ' in fiecare zi, in toate sensurile, ma simt din ce in ce mai bine' ; ' sunt stapanul timpului meu, am timp pentru tot ceea ce imi propun sa realizez'; ' o surpriza placuta ma asteapta astazi' etc.

Din pacate cele mai raspandite programe in societatea in care traim sunt cele construite pentru manipularea consumatorilor - vezi publicitatea difuzata in mass-media. Aceste programe constau in anumite fraze-cheie sau insiruiri de cuvinte, imagini, sunete, menite sa ramana in subconstientul viitorilor clienti. Nu este nimic altceva decat o 'strategie de marketing', dar partea buna este ca nu suntem toti 'sensibilizati' de aceste incercari de manipulare. Depinde foarte mult de taria noastra de caracter si de cat de sensibili suntem la presiunile externe.

Legat de influenta mediatica asupra comportamentului uman,  am urmarit de curand un documentar extrem de interesant numit Jocul Mortii - realizat de un regizor francez -- http://www.hbo.ro/movie/jocul-mortii_-69731  , bazandu-se pe experimentul lui Milgram din anii '60 - http://www.scientia.ro/homo-humanus/52-psihologie-experimente-cu-oameni/371-obedienta-oarba-fata-de-autoritate-experimentul-lui-stanley-milgram.html .
Este extraordinar de observat cum oamenii pot fi atat de influentati de catre persoane cu autoritate, incat sa isi tradeze cele mai importante principii etice, mergand chiar pana la crima. Atentie deci la influentele externe, si la pierderea valorilor umane in favoarea pastrarii unei 'imagini' general acceptate.
In urmatorul 'episod' voi discuta despre un alt tip de program, cel ezoteric, o notiune mai putin cunoscuta.

Un comentariu: