vineri, 25 februarie 2011

Legea cea Noua

Stia Iisus ca va fi ucis chiar de cei pe care incerca sa-i mantuiasca? Daca nu, cu siguranta stia care sunt riscurile. Din clipa in care a inceput sa propovaduiasca, a fost in pericol, dar pericolul nu venea dinspre Roma! Ceea ce era extrem de periculos in acele timpuri , era expunerea unei noi versiuni a Adevarului, menita sa schimbe mentalitati. Ma refer desigur la capeteniile preotilor care conduceau la acea vreme intreaga comunitate evreiasca, dupa preceptul vechi dar atat de 'eficient' - legea talionului -ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Din aceasta cauza a fost Iisus condamnat, pentru ca propovaduia o noua Lege- cea a iertarii. Amintiti-va scena 'spalatului pe maini' a lui Pilat. Au fost cateva 'voci' bine amplasate care au cerut crucificarea Fiului Omului- o decizie strict politica: eliminarea Celui care aducea Schimbarea.
Nu cred ca destinul Lui pe Pamant a fost prestabilit de Dumnezeu. Cred ca Iisus  a ales sa moara pentru noi. De asemenea, nu cred ca a fost de la bun inceput constient de misiunea Sa divina, (a se vedea Evangheliile gnostice) ci a trebuit sa traiasca, sa invete, sa isi re-aminteasca, si sa se trezeasca, inainte de a-si incepe Lucrarea. Iisus -Omul, a iubit, s-a bucurat, a ras, a plans, intocmai ca fiecare dintre noi. A avut clipe de indoiala, incercari, temeri, ca fiecare dintre noi. Insa, asemenea tuturor marilor maestri, profeti si invatatori care s-au intrupat  pe Pamant, a reusit sa le depaseasca.
A fost Iisus singurul Fiu al lui Dumnezeu? Nu cred asta. Ca a fost trimis, poate ca da. Ca atunci era momentul, in mod sigur. Insa nu cred ca a spus vreodata despre El insusi ca este 'singurul' fiu, si  'descendentul direct' al lui Dumnezeu. Cele mai inalte spirite sunt si cele mai smerite. Nu mi-l pot imagina pe Iisus spunand despre sine ca este Imparatul Lumii. Mesajul cred ca a fost cu totul altul, si a fost mult mai simplu si mai accesibil decat s-a transmis de-a lungul timpului: Iubiti-va unii pe altii. Iertati greselile aproapelui vostru. Aceasta este Legea cea Noua. Aceasta este Cheia. Cand a spus Eu sunt Calea, Adevarul si Viata, nu cred ca se referea la Sine. Ci la esenta invataturilor pe care cu inspiratie divina le-a rostit in toate predicile Sale. Daca vreti sa atingeti Iluminarea, Fericirea, si Pacea, daca vreti sa ajungeti la fel de aproape de Dumnezeu pe cat sunt Eu acum, luati aminte la tot ce v-am spus. Doar asa puteti ajunge acolo. 
Acestea (minunile) si multe altele veti putea face. Daca ati avea credinta macar cat un bob de mustar, ati putea spune muntelui sa se miste, si el se va misca. Ce poate fi mai eliberator si mai inaltator, decat sa afli ca si tu poti sa ajungi acolo? Ca in tine sta puterea de a realiza orice, atata timp cat o faci cu iubire si credinta?
Insa dincolo de orice interpretare teologica a vietii lui Iisus, ramane iubirea Sa nemarginita pentru umanitate. Totala, fara jumatati de masura. Iar o astfel de iubire nu este posibila fara incredere. Iisus a avut incredere in umanitate. Tot ceea ce a facut, tot ceea ce putem vedea acum, la atatea mii de ani dupa, a facut pentru ca a crezut in noi. Vreau sa cred ca nu L-am dezamagit. Iar daca da, atunci sper ca ne-a iertat...

Un comentariu:

  1. Din intelepciune:

    "Alexander, Caesar, Charlemagne, and I have founded empires. But on what did we rest the creations of our genius? Upon force. Jesus Christ founded his empire upon love; and at this hour millions of men would die for him."

    Napoleon Bonaparte

    RăspundețiȘtergere